Ce au in comun o sedinta la serviciu si un salt cu parasuta. Explicatia vine de la stramosii nostri vanatori

Dată publicare: 02-10-2015 12:59
Dată actualizare: 07-10-2015 00:21


In timpul unei sarituri cu parasuta de la 4000 de metri inaltime, viteza atinsa in cadere poate ajunge spre 200 de kilometri la ora. Asa se simte viata la maximum. Suna ciudat, insa aceleasi efecte asupra organismului le poate avea si munca la birou.

Dupa ce a incercat mai toate sporturile extreme la nivelul solului, Andrei si-a spus ca e timpul sa se mute in aer. E lipit de instructor, dar simte intens fiecare fractiune de secunda din timpul caderii de la 4000 de metri. “Parca s-a dilatat timpul cind a trecut si a trecut foarte mult , practic a durat doar 50 de secunde”, spune el.

Diana este consultant in relatii publice. Sare din proiect in proect, asa ca se regaseste des in fata unui termen-limita. “Normal ca simti emotii pentru ca te preseaza timpul si noi avem si o parte creativa dar trebuie sa tinem si costurile in echilbru si e firesc ca avem emotii mari”.

Mai putin spectaculoase decat saltul cu parasuta, situatiile stringente angreneaza organismul uman la aceeasi intensitate. E imposibil, deci, sa nu va intrebati daca stresul zilnic scurteaza viata. Raspunsul nu trebuie cautat pe internet. Ci inteles prin prisma procesului de evolutie umana.

Acum cateva mii de ani, ne aparam de animalele salbatice, ori de atacul altor semeni la firul ierbii. Elanul ne era alimentat de vitalii hormoni de stres. Care nu ne sufocau ci ne tineau in viata.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Toti hormonii considerati de stres ne ajuta sa facem fata tuturi intimplarilor din viata noastra, atat in plan fizic cit si in plan mental. Ne fac un fel de baie, ne fac sa ne simtim bine si fizic si la nivel mental, intr-o stare de alerta”.

Adrenalina si NOR-adrenalina sunt hormoni secretati de zona centrala a glandelor suprarenale. O alta parte din aceste glande, nu mai mare decit un bob de fasole, secreta un alt hormon de stres: cortisolul.

Stresul de… supravietuire este vital. Cu o singura conditie - cite putin zilnic. In nici un caz hopuri dintr-o situatie extrem in alta. Nici in natura, cu mii de ani in urma, nu dadeam mereu nas in nas cu animale salbatice ori semeni amenintatori.

Va certati cu seful? O data pe zi e benefic. De zece de ori, nu. Astfel de situatii faciliteaza trecerea de la un organism sanatos la boala curata. Mecanismul este aparte.

Dr. Antonela Burlacu: “Cand sunt foarte multi hormoni si se descarca repetat, corpul ca sa faca fata isi ascunde receptorii la acei hormoni ca organele sa nu mai fie bombardate de ei. Si practic ai hormoni suficienti, dar nu mai receptori si nu mai simti nimic”.

Asa apar afectiunile organice cauzate de stres. Dintr-o situate in care tocmai hormonii sunt intr-o conditie de boala. Pe care nu o intilneam in natura, dar sunt toate sansele sa o experimentam la birou. Cumpatare, asadar!