Ce este stresul oxidativ si cum poate fi redus. Sfaturile nutritionistilor pentru a nu intra intr-un "cerc vicios"
Sa reduci stresul a devenit un motto pentru toti romanii activi. Mai toti se gandesc insa la stresul emotional.
Stresul oxidativ, care actioneaza in fiecare celula a corpului, este mult mai important. Este indus de o serie de factori de mediu si duce la dezvoltarea unor afectiuni.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Stresul poate sa creasca apetitul si in felul acesta oamenii intra intr-un cerc vicios in care mananca pentru ca mancarea ne ofera placere. Nivelul de stres scade doar aparent."
Este vorba despre stres emotional. Iar in prezent a devenit un laitmotiv sa il reduceti. Stresul emotional descarca hormonul denumit cortizol in cantitati mari. Acesta regleaza metabolismul lipidic. In cazul in care se secreta in exces, apar inevitabil cresteri ale colesterolului rau din sange.
Pe langa aceasta valoare marita, veti observa rapid depuneri inestetice de grasime. Colesterolul crescut in sange genereaza cel mai periculos tip de stres, stresul oxidativ. Atentie, deci, daca observati modificari ale LDL -colesterol si VDLD -colestelor in analize.
Dr. Anca Sima, Insititutul de Biologie si Patologie Celulara: "Prin circulatie apar asa zise molecule denumite radicali liberi de oxigen, care au proprietate de a oxida alte molecule."
Distruge in special celulele care captusesc vasele de sange. Apare astfel ateroscleroza.
Dr. Anca Sima, Insititutul de Biologie si Patologie Celulara: "Dintr-un tub perfect curat si curculant, devine ceva care e inchis aproape complet. E ca o teava de la noi de acasa prin care s-a depus calcar si cand vine instalator zice: "Poftim, uitati-va, cum credeti ca mai poate sa treaca apa?""
Acesta este motivul pentru care, o data pe an, trebuie sa va faceti analizele uzuale. Daca vedeti modficari, discutati-le cu medicul dumneavoastra, ca sa primiti tratament la timp.