Cat de predispusi la diabet sunt adolescentii care consuma constant dulciuri si grasimi. Avertismentele medicilor

Ultima actualizare: 16-12-2015 07:13

Nu va limitati doar la informatii care privesc viata sexuala atunci cand aveti discutii cu adolescentii. Vorbiti-le si despre hrana. Explicati-le ca riscul de a face diabet este cu atat mai mare cu cat consuma multe dulciuri.

Pe de alta parte, incercati sa intelegeti ca hormonii le dicteaza un astfel de comportament. Ce-i de facut, se intreaba parintii ajunsi in astfel de situatii. Raspunsul poate fi gasit numai impreuna cu propriul copil.

Nu manca dulciuri, nu manca paine alba, nu bea sucuri carbogazoase! Par interdictii dure pentru orice adolescent. Strategia castigatoare e sa ii dati mai degraba informatii clare despre modificarile din corpul lui. Perioada dintre 14 si 18 ani este numita si cea a rezistentei fiziologice la insulina. Explicatia consta in marirea cantitatii hormonilor de crestere. Din acest motiv, copiii viseaza doar dulciuri si paine alba.

Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Ok, e normal sa ai poftele astea, dar pizza o poti imparti cu prietenii, desfaci o punga de cipsuri, o imparti cu prietenii. Faci un exces, dar nu-l repeta."

In acelasi timp insa, modificarile psihice din adolescenta sunt si cele care determina o relatie defectuoasa cu mincarea.

Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Cumva in atitudinea lor de rebeliune apare si aceasta dorinta, dorinta de a manca ce nu trebuie, combinata cu o nevoi catre acest gust excesiv fie foarte gras, foarte sarat, foarte picant."

Nu le interziceti alimente, ci insistati pe moderatie. Glandele isi fac treaba de minune.

Hormonul de crestere se sintetizeaza in cantitate mare sub actiunea hormonilor sexuali si stimuleaza sinteza proteinelor. Rezulta cresterea oaselor, a muschilor si organelor. De asemenea, stimuleaza arderea grasimilor, iar cei mai multi copii vor fi lungi si slabi.

Acestea sunt modificarile scrise in procesul de evolutie a fiintei umane. Tinand cont de ele, firesc ar fi ca ingrasarea excesiva, in cei patru ani, sa va trimita direct la medic. Fara sa aminati momentul!

Srubin Munteanu, medic chirurgia obezitatii: "Orice om care sfera de obezitate este intr-un dezechilibru hormonal, inclusiv copiio. Ai intodeauna un surplus de estrogeni, ori daca ai un surplus de estrogeni la un adolescent atunci vei avea mari dereglari acolo. Inclusiv intarzieri in dezvoltarea organelor genitale."

In adolescenta, tinerii au nevoie de doua evaluari medicale pe an. In deplina stare de sanatate.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO