Cât de periculos este fumatul pentru persoanele care suferă de alergii
Un pacient cu astm care nu se tratează are o capacitate respiratorie viariabilă în decursul a 24 de ore care nu e nici pe departe de dorit.
Spirometria arata obiectiv cum respiră plămânul şi e recomandată ca prim pas în tratament.
De asemenea, investigaţia ar trebui făcută de orice persoană sănătoasă, o dată pe an.
Dimineaţa respir prost, ziua cât de cât bine, noaptea- iar rău. Iată un raport...mai neaoş, pe 24 de ore, pentru capacitatea respiratorie a unei anumite categorii de populaţie.
Vorbim despre alergicii netrataţi are, de multe, nici măcar nu iau în calcul faptul că ar putea fi uferinzi. Capacitatea respiratorie se determina obiectiv printr-o spirometrie. E recomandată oricui, iar în cazul bolnavilor e primul pas în tratatrea afecţiunii!
O alergie determină prima oară inflamarea nasului. Se numeşte rinită. Aceeaşi inflamaţie însă poate surprinde şi căile respiratorii pulmonare. Şi vorbim despre astm. Unde e inflamaţia? Doar în nas său şi în plămân? Răspunsul îl dă investigaţia numită spirometrie.
Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: "Spirometria ne măsoară volumele de aer şi debitele de aer la nivel plamului, în tehnica de spirometrie nasul e apăsat cu n cârlig. Respirăm doar prin gură.
Acest test non-invaziv ar trebui făcut de orice persoană, o dată pe an. Aşa aflaţi, obiectiv, cât de bine respiraţi. Pot fi decoperite de asemenea bronşite cronice sau boli obstructive al plămânului.
Un alergic sub tratament va respira că o persoană perfect sănătoasă. Chiar dacă va fi expus la alergeni la care reacţionează exagerat.
În practica medicală, medicii văd alergici, chiar sub tratement, care fumează. Ce face fumul?
Conf. dr. Mihai Craiu medic primar pediatru: "Două lucruri face: menţine inflamaţia prin irintație continuă şi al doilea întrerupe răspunsul la tratament, e ca şi cum am pune gaz pe foc."
Gaz pe foc puneţi indiferent de forma prin care luaţi nicotină.
Conf. dr. Mihai Craiu, medic priamar pediatru: Există strudii care arată că vaporii inhalaţi din țigările electronice nu mai au gudroanele care sunt nocive din ţigara cu jar, dar cantitatea de nicotină poate să fie mai mare decât cea din ţigara convenţională.
Dependenţa de nicotină devine mai mare, răspunsul inflamator din partea plămânului e mai mare.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!