Cat de periculoasa este raguseala care persista mai multe saptamani. Iata de ce laringita acuta este o urgenta medicala
Ne imaginam, in interiorul gatului, un tub ingust - laringele. Cu ajutorul acestuia, scoatem sunete si vorbim. Tubul e usor afectat de infectii. Iar inflamatiile severe il blocheaza.
Prof. dr Coriolan Ulmeanu, sef sectie pediatrie: “Au voce ragusita, tuse latratoare si cu debut in cursul noptii, ceaa ce e urgenta pentru ca poate face obstructie respiratorie.”
Dr Ioana Voda, medic primar ORL: “Cata vreme avem un laringe foarte mic ca la noul nascut sau al copilui mic orice inflamatie, congestie poate aduca la laringita acuta, sufocanta.”
Orice modificare a vocii in cazul unui copil mic reprezinta o urgenta medicala. Indica afectarea laringelui. Organul strabatut de aerul din nas si faringe in calea sa spre plaman. Inflamatia cauzata de viroze sau de infectii respiratorii bacteriene poate duce la blocarea circulatiei. Din aceste motive, simptomele sunt motiv sa sunati la 112. Pana vine salvarea, ajuta... aerul rece.”
Dr Ioana Voda, medic primar ORL: “Aerul rece face o relaxare a musculaturii si micsoreaza edemul, e bine sa deschidem gemul larg daca e iarna sau sa deschidem frigiderul si sa respiram in el. Respiram doar pe nas.”
Aceeasi mucoasa care tapeteaza laringele isi poate mari dimensiunile si in cazul reactiilor alergice severe. Daca cel mic are vreo alergie alimentara, spre exemplu, ii introduceti cu prudenta orice aliment nou si in cantitati infime. Parintii sunt sfatuiti sa aiba acces la trusa de urgenta destinata reactiilor alergice grave.
Dr Ioana Voda, medic primar ORL: “Incepe o inflamatie a buzelor si urmeaza faringele cu cu senzatia de sufocare care se poate amplifica in functie de cat alergen am ingerat. Mai ales cele alimentare duc la edeme masive.”
Pe de alta parte, orice raguseala care nu pare grava, dar persista vreme de trei saptamani, trebuie sa va trimita la medicul specialist. Iar asta, indiferent de varsta. Medicul va vizualiza cu o sonda video corzile vocale, dar si mucoasa laringelui.
Pe langa infectii si alergii, organul poate fi lezat de fumatul activ sau pasiv, dar si de refluxul gastro-esofagian netratat.