Infectii comune care pot fi fatale. Motivul pentru care furunculele aparute in nas sunt cele mai periculoase
Febra, durere de cap, infectie severa. Toate ar putea proveni de la o simpla mucoasa inflamata in zona nasului.
Sinusurile sunt cavitati mici, umplute cu aer care, odata inflamate, il lasa pe suferind cu garda jos in fata virusurilor, toxinelor, alergenilor sau bacteriilor.
Intreg sistemul respirator e tapetat cu un strat protector numit mucoasa. Spre exemplu, la nivel nasului aceasta e prima afectata de alergeni, de micro-organisme si de frig. Afectarea se manifesta prin inflamatie.
Dr Ioana Voda, medic primar ORL: “Acest epiteliu poate fi doar inflamat sau se poate suprainfecta si apare o mucoasa purulenta, care prin stationare in camere inchise dau patologii grele adica - sinuzite supurate."
Se manifesta prin durere la nivelul capului. Sinusurile, caviatile din cutia craniana, au aceeasi mucoasa care se gaseste si in nas si in plamini. Devin un loc periculos, odata afectate de infectii. Sunt de fapt o cale usoara prin care se pot produce abcese cerebrale.
Pe de alta parte, toate venele mari ale capului dreneaza intr-un singur sinus - numit sinus cavernos. Daca acesta este suprainfectat, se pot declansa usor septicemii.
De aceea, medicii va sfatuiesc sa tratati orice infectie banala a cailor respiratorii. Ca nu cumva sa avanseze spre sinusuri.
De asemenea, orice leziune de acnee sau furunculele care apar pe piele, la baza nasului, nu trebuie agresate prin presare.
Dr Ioana Voda, medic primar ORL: "Un banal furuncul de aripa nazala care dreneza tot ce in sus de la buza spre ureche dreneaza in sinusul cavernas - arata cum
poate sa dreneze direct venos si de acolo sa impregneze tot creirul cu stafiloc si ajungem la meningita stafilococica."
Daca va apar furuncule repetat in interiorul nasului, mergeti la dermatog!
Dr Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: “Medicul dermatolog are nevoie sa stie care e starea de sanatate in general a pacientului care prezinta furuncule sau infectii stafilococice pe care cel mai des le permit afectiuni ale metabolismului.”
Furunculele repetate pot fi cauzate de anemie severa, de boli metabolice printre care si diabetul si de boli auto-imuna.