Andreea Esca a povestit la CSID cum negociaza zilnic cu Aris si cu Alexia. "Totul este despre libertate"

Dată publicare: 11-10-2014 11:25
Dată actualizare: 14-10-2014 00:55


Totul este o poveste despre libertate, spune Andreea Esca cand vorbeste despre propriii ei copii. Dar cum arata regulile in aceasta libertate pentru un baiat de 10 ani si o fata de 14?

Prezentatoarea Stirilor PROTV ne-a povestit cum negociaza zilnic cu Aris si cu Alexia, ce o sperie, ca mama, dar si ce spera sa afle cand fiica ei va fi la maturitate. 

Cum este Andreea Esca atunci cand nu prezinta stirile? Toata lumea a putut afla din cartea ei, "Ce-am facut cand am tacut."

Andreea Esca: "Nu neg ca mi-a placut cartea scoasa de Tudor Chirila, in care erau toate postarile lui de pe blog si mi-a placut ideea, pentru ca habar nu aveam de blogul lui si oricum eu nu am rabdare. Si faptul ca toate era scrise intr-o carte si eu sunt cititoare de carte, mi s-a parut intersant. N-am avut nicio secunda frica ca ea nu se va vinde. Am fost convinsa ca se va vinde carteac pentru ca oamenii sunt curiosi. "Ia, ce-a mai zis femeia aia". Teama mea era sa nu le placa, era pentru mine ingrojitor."

De la carte, discutia aluneca, inevitabil, spre cei doi copii ai sai: Alexia si Aris. La 10 ani, baiatul inca e intr-o perioada linistita. Are preocupari creative.

Andreea Esca: "Cu fetele inca m-am inceput, vorbim doar ca "imi place", "nu stiu care imi place". Stiu n-are iubita. Deocamdata iesim sa ne jucam. Face muzica si e extrem de talentat la asta."

La 14 ani insa, Alexia este deja in dificila perioada a adolescentei. Are de la parinti libertate controlata, sa faca mai tot ce-si doreste.

Andreea Esca: "Da mi-e frica, mi-e foarte frica, dar pe de alta parte cred ca nu stiu, e un Dumnezeu, e o soarta. Pana la urma nu sunt o fatalista, dar nici nu pot sa ma apuc sa umblu dupa copil sa fiu un fel de politist. Consider ca mi-am facut treaba, ca m-am repetat suficient, ca am dat exemple. Ii dau voia Alexiei sa merga la orice petrecere si vrea sa mearga la multe! Are cu cine sa semene, chiar ar fi culmea sa ma supar!"

Anul acesta, cea mai mare negociere mama-fiica s-a dus pentru petrecerea de ziua Alexiei.

Andreea Esca: "Altfel, ea e foarte amuzanta. Anul acesta vorbeam despre ziua ei si a zis "pana la ce ora ne lasi sa facem petrecere anul asta". "Pana la 11. 30". Zice "Pana la 12.30". "Si acum cum ai vrea sa fie?" "Pai cat mai devreme, sa terminam la pranz!". Are si niste glume asa! Negociem libertatea si am cazut de acord pana la 12 si fiecare am lasat un pic un pic fiecare."

Dupa toate aceste discutii cu fiica ei, Andreea spera un singur lucru:

Andreea Esca: "Si ea cind o sa fie mama sa faca exact cum vrea ea, sa-i lase unde vor si sa ma sune si pe mine sa-mi spun ca i-a lasat. Totul este despre libertate si la copii si la adulti!"

Solutia aleasa de Andreea este cale optima in dezvoltarea celor mici. O confirma si psihologii. Libertatea controlata nu trebuie sa lipseasca din raportul parinte-copil, indiferent de varsta. Chiar si micile negocieri conteaza.

Jeni Chiriac, psiholog: "Cand vorbim de interactiune directa cu copilul nostru, pur si simlu inseamna o carte citita impreuna, jocuri interactive, a povesti despre diverse lucruri legate de lume, legate de oameni."

Atentie mare cand ii impuneti reguli celui mic!

Jeni Chiriac, psiholog: "In momentul acela e nevoie sa explicam copilui nostru alegerile noastre sau ce insemana, sa le numim pentru ca asa ii cream repere."

Pe baza acestor repere primite de la parinti, copilul isi contureaza personalitatea.