Atenție la conservele făcute în casă. Cum recunoaștem borcanele cu toxina botulinică

Ultimul update: Luni 23 Iulie 2018 10:39
Data publicarii: Luni 23 Iulie 2018 10:37
Categorie: CSID
csid

Suntem aproape de sezonul conservelor făcute în casă. Mare atenţie, ne spun medicii de boli infecţioase. Conservele preparate fără reguli pot conţine cea mai puternică toxină din natură - toxina botulinică.

Conservele cu tomate sunt puţin acide, la fel ca şi cele din ciuperci, porumb ori fasole. Preparate acasă, pot fi susceptibile de contaminare.

Tomatele sunt mai valoroase fierte decât proaspete din prisma calităţii nutrienţilor. Mai exact, prin fierbere le creşte bio-disponibilitatea, capacitatea de fi folosite.

Şerban Damian, nutriţionist: ”Organismul nostru este programat ca atunci când suferă o carenţă îşi creşte capacitatea de absorbţie, de asimilare şi utilizare a micronutrientului respectiv, e un mecanism adaptiv pentru supravieţuire.”

Atenţie însă la conservele cu tomate, care se prepară în zilele acestea. Sunt puţin acide asemenea celor din ciuperci, porumb ori fasole. Aceasta înseamnă că, preparate acasă, pot fi susceptibile de contaminare cu bacteria Clostridium botulinum, cea care produce toxina botulinică. Medicii vă recomandă ca, dacă preparaţi acasă orice tip de conservă, să fierbeţi recipientele timp de 3 ore.

Toxina botulinică dispare după o oră de preparate termică. Dar eventualii spori existenţi în legume sau carne dispar abia după 3 ore de expunere la foc.

Simin Florescu, medic primar boli infecţioase: ”De multe ori nu există nici modificări organoleptice, deci conserva are un gust aparent normal, dar e posibil să fie totuşi contaminate.”

Dacă observați că se bombează capacul, ne referim la orice tip de conservă, atunci cantitatea de toxina este imensă. Ideal ar fi ca orice tip de conservă consumaţi, fie că a fost preparată acasă fie industrial, să o fierbeţi în apă, nedesfăcută, timp de o oră. Apoi să ingeraţi conţinutul.

Germenele care produce toxina botulinică poate fi prezent pe suprafaţa vegetalelor şi pe carnea crudă. Dar ca să producă toxină are nevoie de condiţii de lipsă de oxigen, aşa cum se întâmplă în interiorul unei conserve. Puteţi favoriza apariţia toxinei şi în frigider. Aceasta dacă acoperiţi alimente cu folie de plastic sau aluminiu.

Simina Florescu, medic primar boli infecţioase: ”Cum începe boala? În primul rând cu manifestări digestive la majoritatea pacienților, deci cu greţuri vărsături, câteodată diareea la câteva ore până la câteva zile de la ingerarea respectivului aliment.”

Ulterior, apar tulburările de vedere, mai exact vedere dublă şi modificări la nivelul pleoapelor. Cea mai severă manifestare este paralizia muşchilor respiratori. Boala se tratează doar prin administrarea serului anti-botulinic. Este un medicament scump, pe care spitalul trebuie să-l comande în Uniunea Europeană, pentru că în România nu se produce.

csid Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Aerul condiționat poate duce la inflamarea nervului facial. Ce riscați
Aerul condiționat poate duce la inflamarea nervului facial. Ce riscați
Riscurile la care se expun alergicii la nichel. Se găsește chiar și în bijuterii
Riscurile la care se expun alergicii la nichel. Se găsește chiar și în bijuterii
CSID
Cum ne putem lăsa de fumat ignorând efectele adverse ale medicamentelor. Sfatul medicilor
Importanța consumului de orez pentru digestie. Recomandările medicilor
Pagubele iremediabile pe care alcoolul le face la nivelul creierului
Două cupluri tinere din 10 nu pot avea urmaşi în România. Care este principala cauză
Copiii impulsivi, cei mai predispuși la dependențe. Cum trebuie să se comporte părinții
Amalia Enache, despre relaţia cu fetiţa ei. Unde merg de fiecare dată când ies din casă
tineri care mananca junk food
De ce simt adolescenţii nevoia de mâncare nesănătoasă. Legătura cu somnul şi telefoanele