Apariția bolii paradontale, legată de starea permanentă de stres
Simt că pot, simt că sunt puternic! Simt că le pot face pe toate! Astfel de auto-îndemnuri descriu, de fapt, o permanentă stare de stres, iar stresul lucrează pe căi nebănuite.
Destabilizează, de exemplu, bacteriile din cavitatea orală. Iată un motiv pentu care boala parodontală se constată atât de frecvent în oraşele mari.
Dr. Oleg Gorea, medic primar dentist: „Dacă pacientul se uită la peria dentară o dată la săptămână sau mai rar sigur se adună tartru. În tartru sunt bacterii . Acela e un conglomerat de bacterii care încep să acţioneze negativ asupra mucoasei sau asupra ţesturilor dure.”
Boala parodontală are drept punct de plecare igiena precară. Şi, totuşi, în oraşele mari medicii o constată frecvent şi în cazul celor care respectă programul de igiena orală.
La ora actuală, se consideră că hormonii de stres, în cantităţi prea mari şi constante, destabilizează cele 500 de tipuri de bacterii din cavitatea orală.
Dr. Oleg Gorea, medic primar dentist: „Se perturbă absolut totul, începând de la bacteriile din cavitatea orală. Însăşi osul e inflamat şi, până osul nu-şi revine, nu avem cum să umblăm poate să respingă tratamentul.”
Boala poate fi stopată prin tratament la timp; aceasta dacă ajungeţi la stomatolog măcar o dată pe an. Boala parondotală sau, popular, parodontoza încep prin sângerarea gingiilor. Ultima fază e cea în care dintele cade din maxilar.
Dr. Ionuţ Leahu, medic implantolog: „Când dintâi au mobilitate de gradul 3, adică este stadiul final că un dinte temporar. Totuşi, sunt paciență care se uite în oglindă şi cred că asta e normalitatea. Mie mi se mişca dintele? Nu, nu este adevărat. Și el e în stadiul final al bolii padontale.”
În acest caz, dintii trebuie eliminaţi, controlat, de către medic, ca măsură terapeutică.
Dr. Ionuţ Leahu, medic implantolog: „Îndepărtăm dintii şi parodonţiul marginal care era bolnav, dispare boala parodontală.”
Ulterior sunt posbile implanturi, şi pe acestea, dinţi fixi.