Alimentele care deteriorează smalțul dinților. Cum ne protejăm
Mai bine de jumătate dintre persoanele cu dinți sensibili suferă și de afecțiuni gingivale. Sensibilitatea apare atunci când dentina întră în contact cu substanțe reci, calde, dulci sau acre.
Problemele gingivale sunt cauzate de acumularea de placă bacteriană. Ambele simptome necesită îngrijire de specialitate.
E imposibil să interziceti unui copil un dulce. Dar prăjitura, crema, chiar ciocolata furnizează cantiati uriașe de acizi grași trans. Care vor găsi, într-un copilaș, un sistem biologic ușor de destabilizat. La adult, produc același lucru.
Prof. dr. Mihaela Bălgrădean, șef clinică pediatrie: “Există alimente pe care le putem ingera în cantități mari și care nu ne hrănesc. Când spun că nu ne hrănesc înseamnă că nu aduc un aport nutritiv dezvoltării diferitelor organe. Să încercăm să dăm copiilor acele dulciuri care conțin cât mai puțini aditivi. Trebuie prepate în casă.”
Dulcele produce instantaneu acizi în cavitatea orală. Iar acizii atacă smalțul dentar. E o condiție a cariei dentare. Pe de altă parte, după ce v-ați spălat pe dinți, evitați sucurile din fructe, apă cu lămâie ori alimentele acre. Smalțul e ușor de agresat de acru.
Smalțul ușor de agresat înseamnă că poate suferi ușor fisuri.
Dr. Carmen Trufaș, medic stomatoloog: “Apare sensibilitatea dentară și în momentul când avem o carie și în momentul în care avem smalțul dentar fisurat, motiv pentru care toți stimulii chimici și termici ajung la pulpa dentară.”
Sensilitatea dentară înseamnă că veți evita zona respectivă la periaj, pe motiv că nu e plăcut. Așa se strânge placă bacteriană.
Dr. Carmen Trufaș, medic stomatolog: “Avem igienă precară, igiena precară duce la sângerare gingivală, cele două sunt foarte legate de sensibilitatea dentară și sângerările gingivale.”
Smalțul deteriorat poate beneficia de substanțe active ca să fie refăcut.
Dr. Carmen Trufaș, medic stomatoloog: “Într-un singur produs putem să găsim un ingredient special pentru a combate sensibilitatea dentară. Gingia noastră este hidratată, îngrijită corespunzător și nu mai ajungem la faza de sângerare gingivală, smalțul e protejat și nu mai ajungem la sensibilitate.”
Disconfortul care persistă are nevoie de control de specialitate.