Alegeti sportul care sa va placa pentru o doza in plus de stare de bine. Recomandarile specialistilor
O ciocolata sau o ora de activitate fizica pentru o extra-doza de fericire? Ce alegeti? Prima varianta va creste brusc starea de bine, dar la fel de subit o elimina.
Optiunea numarul doi produce si mentine hormonii fericirii la nivel constant, un timp indelungat. Atentie, totusi: e important sa mergeti pe un sport care sa va placa, nu pe care sa-l percepeti drept corvoada.
Echipa a ajuns la o ora de kangoo jumps chiar in timp ce instructorul isi sarbatoarea ziua de nastere alaturi de cursante.
"M-ati nimeri intr-o zi un pic diferita, nu inseamna ca e diferit fata de obicei, adica munca e munca, inceputul e un pic mai fun", spune antrenorul Cristi Sranescu.
In mai putin de 60 de minute, toti cei din sala de kangoo jumps au uitat de probleme. Si nu sunt vorbe in vant: neuro-transmitatorii, substantele chimice care transmit informatii de la creier catre corp, contribuie decisiv la aceasta stare. Unul dintre cei mai cunoscuti neuro-transmitatori este SEROTONINA.
Exercitiul fizic o descarca in cantitati mari. Nu cunoastem inca mecanismul. Avem, apoi, ENDORFINELE. Se secreta cand va confruntati cu durere, frica sau stres si au efect analgezic. De asemenea, le regasim in cantitati mari atunci cand alegeti un efort fizic care va place.
Carcotasii din popor ar spune ca acelasi tip de fericire e produs si de consumul unei ciocolate. Diferenta e uriasa, insa. Ciocolata stimuleaza caile nervoase catre creier si duce la eliberarea dopaminei si a endorfinelor.
Din pacate, senzatia este de scurta durata. De ce? Dupa ce o consumati, glucoza din sange creste ametitor, dar scade la fel de ametitor. Diminuarea ei duce la suparare.
Sportul, in schimb, mentine toti acesti hormoni ai fericirii la un nivel constant, un timp indelungat.
La ora actuala, tipul de sport pentru care sunteti perfect adaptati se poate afla prin analize genetice. Informatiile obtinute se coreleaza apoi cu profilul dumneavostra hormonal si cu alimentatia. De aceea, inainte de a va alege un program de activitate fizica si o dieta e recomandat sa stiti cat mai multe despre propriul organism.
Atentie si la extreme! Aceiasi hormoni care produc placere pot sa determine inclusiv dependenta de sport.
Indiferent de stimuli, starea de bine se obtine daca ne uitam in oglinda. Nu ne gindim la nimic: ne simtim confortabil cu noi insine.