5 alimente de evitat pentru a preveni anemia
Paloare, vlaguiala, ameteli si apetit scazut? E posibil sa ai anemie. Cand ai fost ultima data la medic? Anemia se poate diagnostica cu ajutorul analizelor de sange.
Aceasta tulburare se confirma atunci cand hemoglobina scade sub 13 g % la barbati si sub 12 g % la femei.
Iata ce alimente trebuie sa eviti daca vrei sa previi anemia:
1. Cafeaua consumata in exces (mai mult de o ceasca pe zi) reduce absorbtia fierului in organism.
Solutii: Poti inlocui sau suplimenta cafeaua (contine cofeina), o data sau de doua ori pe zi, cu o bautura calda obtinuta dintr-un amestec de cereale prajite si cicoare. De altfel, poti incerca si combinatia delicioasa dintre lapte si cacao. Toate acestea te vor ajuta sa treci mai usor peste dependenta de cafea. Inca ceva! Evita ceaiul negru si cel verde deoarece contin foarte multa cofeina.
2. Prea multa sare in alimentatie scade nivelul de minerale in corp. (doza zilnica recomandata de sare este de 2g)
Solutii: Condimentele si zeama de lamaie potenteaza gustul alimentelor si te ajuta sa folosesti sarea in mancare cu moderatie.
3. Zaharul perturba metabolismul si diminueaza fixarea fierului in corp.
Solutii: Indulcitorii naturali din stevie si artar au grija de sanatatea ta. Opteaza pentru cei de calitate si foloseste-i cu incredere la prajituri si in bauturi calde si reci (ceai, limonada, cacao cu lapte, compot etc.).
Cititi mai multe detalii pe www.csid.ro