10 mituri alimentare SPULBERATE. Cat timp ramane de fapt guma in stomac si ce efect au carbohidratii asupra siluetei
Morcovii nu ne dau o super-vedere, guma nu ramane in stomac timp de 7 ani, asa cum nici zaharul nu-i face pe copii hiperactivi.
Sunt doar cateva dintre lucrurile transmise din generatie in generatie, insa nu au niciun sambure de adevar, spun specialistii citati de The Telegraph.
Jurnalistii au creat un top cu 10 mituri doborate in ceea ce priveste mancarea, aratand ca nu trebuie sa bem neaparat 8 pahare de apa pe zi, ca nu ne ingrasam daca mancam carbohidrati, iar morcovii nu au niciun efect asupra vederii.
Top 10 mituri doborate privind alimentatia:
1. Morcovii nu ne dau o super-vedere. Mitul provine din Al Doilea Razboi Mondial, cand se zvonea ca pilotii britanici puteau vedea in intuneric datorita dietei cu morcovi. Zvonul a fost atat de circulat, incat autoritatile au folosit aceasta informatie ca si propaganda. Morcovii contin totusi o doza mare de vitamina A, care ii ajuta pe cei cu deficienta sa vada mai bine in intuneric, insa pana la un anumit punct.
2. Guma ramane in stomac timp de 7 ani. Desi este un lucru pe care toti parintii il spun copiiilor lor, este fals. Nicio substanta nu poate sta in stomac ani de zile. Orice inghitim este dizolvat si eliminat in doar cateva zile.
3. Coaja de paine iti face parul ondulat. Este una dintre cele mai ciudate idei. Felul in care avem parul depinde in totalitate de genele noastre, si nu de dieta.
4. Zaharul ii face pe copii hiperactivi. Desi multi parinti sustin ca o felie de tort le provoaca un comportament agitat copiiilor lor, stiinta nu ii sustine. In 1994, un studiu a aratat ca alimentele care contin zahar nu afecteaza comportamentul sau abilitatile cognitive ale copiiilor implicati.
5. Daca mancam seminte de pepene verde, vor creste in stomac. In lipsa oxigenului si a soarelui, nicio seminta pe care o inghitim nu se poate dezvolta in stomac. Semintele de pepene verde sunt chiar bune pentru organism, ele continand potasiu, magneziu, calciu, fier si zinc.
6. Daca mancam branza inainte sa dormim, vom avea cosmaruri. Scriitorul Charles Dickens ar fi de vina pentru acest mit. In nuvela "A Christmas Carol", personajul Scrooge pune aparitia unei fantome pe seama faptului ca a mancat o bucata de branza inainte sa se culce.
7. Ciocolata alba este ciocolata. Multi dintre noi cred ca ciocolata alba este chiar ciocolata. Nimic mai gresit. Pentru a fi clasificat drept ciocolata, un produs trebuie sa contina cacao solida si lichior de cacao. In schimb, ciocolata alba contine unt de cacao.
8. Curge sange din friptura, atunci cand o tai. Aceasta idee este eronata, intrucat aproape tot sangele din carnea noastra este inlaturat de macelari, iar lichidul rosu pe care il vedem cand feliem o bucata de carne este doar multa apa amestecata cu o proteina numita mioglobina.
9. Trebuie sa bem 8 pahare de apa pe zi. Este important sa ne hidratam, dar nu este nevoie sa bem 8 pahare pe zi pentru asta. Aceasta recomandare a venit ca urmare a faptului ca oficialii din sanatate au incercat sa gaseasca un echilibru intre apa si caloriile consumate, fara sa ia in calcul apa pe care o luam din mancare, in timpul unei zile.
10. Carbohidratii ne ingrasa. Specialistii arata ca greutatea noastra nu este influentata negativ de carbohidrati. Un studiu din 2002 a analizat dieta a peste 10 mii de americani si a aratat ca cei care consuma carbohidrati in cantitati mari au depozitat cele mai multe calorii.