Ungaria, gata sa ridice un gard la frontiera cu Romania. Orban: "Ar fi mai bine daca niciun imigrant nu ar ajunge in Europa"

cover ungaria refugiati

Decizia Austriei de a restrictiona numarul de imigranti este o 'victorie a ratiunii', a declarat vineri, intr-un interviu radiofonic, premierul ungar Viktor Orban.

Seful guvernul maghiar a mai spus ca, in acest caz, "gandirea dogmatica a capitulat in fata realitatii si a bunului simt", relateaza agentia MTI, citata de Agerpres.

Europa nu poate primi un numar urias de straini fara a impune restrictii si verificari, a adaugat el in interviul pentru postul public de radio Kossuth. "Punctul de vedere al Ungariei este ca ar fi mai bine daca niciun imigrant nu ar ajunge in Europa", a mai afirmat Orban, atragand atentia ca oricare ar fi planurile imigrantilor de a folosi noi rute in Europa, "este absolut sigur ca nu vor trece prin Ungaria".

Austria a anuntat miercuri ca va limita la 37.500 numarul persoanelor carora li se va permite sa ceara azil in acest an, mai putin decat totalul din 2015, si ca va reduce anual acest prag la 25.000 pana in 2019.

Pe de alta parte, Orban a spus ca au fost deja facute pregatirile pentru ridicarea unui gard de-a lungul unei portiuni a frontierei dintre Ungaria si Romania si ca exista capacitatea de a inchide aceasta parte a granitei daca va fi necesar. Premierul ungar a reluat criticile la adresa Bruxellesului, spunand ca statelor membre ale UE nu li se ofera optiunea de a-si gasi propriile solutii la probleme. in schimb, sunt mentionate solutii comune la nivel european, insa nu se face nimic corespunzator, a declarat el.

Citește și
ghidul pentru refugiati
"Ghidul bunelor maniere pentru refugiati": cum a reusit Germania sa jigneasca o comunitate prin 14 caricaturi neinspirate
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"A retrage puterilor statelor, nefiind insa in acelasi timp capabil sa oferi alternative, nu face decat sa slabeasca Europa", a insistat Orban.

Manuel Valls: Criza refugiatilor ameninta ideea de Uniune Europeana

Premierul francez, Manuel Valls, a estimat vineri la BBC ca Europa nu poate face fata numarului mare de refugiati care sosesc la granitele sale si ca afluxul respectiv de persoane ameninta ideea de Uniune Europeana, relateaza agentia Reuters.

''Nu pot spune sau accepta ca toti refugiatii pot fi primiti in Europa'', a declarat Valls la BBC. in opinia premierului francez, criza migrantilor ameninta sa destabilizeze Uniunea Europeana si este nevoie de un control mai puternic la granitele UE.

Manuel Valls este totodata de parere ca Europa trebuie sa transmita un mesaj diferit fata de cel al cancelarului german, Angela Merkel, care a facut apel la partenerii sai europeni sa accepte cote de refugiati.

''Germania se confrunta cu o mare provocare. Trebuie sa ajutam Germania. Dar primul mesaj pe care noi trebuie sa-l transmitem acum, cu cea mai mare fermitate, este sa spunem ca nu-i vom primi pe toti refugiatii in Europa, deoarece un mesaj care spune 'vino, vei fi primit' provoaca schimbari majore'', considera premierul francez.

Discutie Obama-Merkel

Presedintele Statelor Unite Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au discutat criza refugiatilor in Europa in timpul unei convorbiri telefonice joi si au cazut de acord ca o viitoare conferinta a donatorilor la Londra ar fi o sansa pentru a stimula
eforturile globale asupra acestei probleme, a anuntat Casa Alba, informeaza Reuters.

Obama i-a declarat lui Merkel ca intentioneaza sa organizeze un summit al liderilor la Adunarea Generala a ONU din septembrie pentru a obtine noi angajamente in abordarea crizei refugiatilor, a precizat Casa Alba intr-un comunicat.

"Cei doi lideri s-au angajat sa lucreze impreuna in urmatoarele luni pentru a contribui la protejarea milioanelor de oameni ale caror vieti au fost puse in pericol de razboi", a declarat Casa Alba.

Potrivit joi unui purtator de cuvant al guvernului german citat de Reuters, presedintele Statelor Unite Barack Obama i-a promis cancelarului german Angela Merkel sa sprijine "in mod substantial" eforturile pentru solutionarea crizei refugiatilor in Orientul Mijlociu si Europa.

Obama si Merkel au vorbit la telefon joi seara si cancelarul a stabilit obiectivele conferintei planificate a donatorilor pentru refugiatii sirieni, pe care ea o va co-gazdui la Londra pe 4 februarie, a precizat purtatorul de cuvant al guvernului german Steffen Seibert.

Turcia: Suma de 3 miliarde de euro promisa de UE pentru reducerea fluxului de refugiati s-ar putea sa nu fie suficienta

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a avertizat Uniunea Europeana (UE) ca suma de 3 miliarde de euro pe care a promis-o pentru reducerea fluxului de refugiati s-ar putea sa nu fie suficienta, relateaza vineri din Davos (Elvetia) agentia DPA.

Ankara si UE au ajuns in noiembrie 2015 la un acord destinat sa stavileasca fluxul de migranti catre blocul comunitar. Peste un milion de migranti, in cea mai mare parte refugiati, au intrat in Europa in 2015.

''Cauza profunda a acestei crize a refugiatilor nu este Turcia, si nimic altceva avand legatura cu Turcia. Turcia este tara cea mai afectata. Nu noi exportam o criza, ci a fost exportata o criza in Turcia. Acum, ea a devenit o criza europeana'', a declarat Davutoglu, intr-un interviu pentru DPA, facand referire la razboaiele din Siria si Irak.

Potrivit guvernului de la Ankara, aproape 3 milioane de refugiati, in majoritate sirieni, au intrat in Turcia.

Suma de ''3 miliarde de euro este doar pentru a arata vointa politica de a imparti povara (crizei). O vom revizui din nou, si din nou, deoarece nimeni nu stie cat va dura'', a afirmat Davutoglu, referindu-se la razboiul din Siria, care a izbucnit in 2011.

''Nu cersim bani de la UE'', a subliniat Davutoglu, adaugand ca Turcia a cheltuit 10 miliarde de euro din banii sai pentru refugiati.

In interviu, Davutoglu a afirmat, de asemenea, ca fortele de securitate turce isi vor continua operatiunile impotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) in sud-estul Turciei, soldate deja cu sute de morti, fara sa existe nici un semn ca procesul de pace va fi reluat.

In iulie 2015, armistitiul care dura de doi ani intre Ankara si PKK a fost rupt si procesul de pace care inregistrase unele progrese s-a oprit. in decembrie, Turcia si-a intensificat operatiunile impotriva PKK. Armata a indicat ca a ucis peste 640 de militanti in ultimele cinci saptamani.

In mai multe orase au fost introduse restrictii de circulatie care dureaza de saptamani de zile, provocand ingrijorare din partea organizatiilor pentru drepturile omului. Amnesty International a afimat ca Turcia a impus ''o pedeapsa colectiva'' si a avertizat ca cetatenii de origine kurda sunt privati de alimentarea cu apa si de servicii medicale.

''Vom continua aceste operatiuni pana cand vor depune armele, pana cand vor inceta sa mai plaseze mine pe strazile din orase'', a declarat Davutoglu. ''Aceste operatiuni vor continua pana cand in toate orasele nu vor mai exista nici un fel de grupuri armate ilegale'', a adaugat premierul turc.

Violentele cu care se confrunta regiunea cu populatie majoritar kurda din sud-estul Turciei dureaza de decenii si s-au soldat cu moartea a peste 40.000 de persoane. Multe persoane din cadrul minoritatii kurde se plang de discriminare sistematica.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Politia suedeza a secretizat informatiile referitoare la faptele comise de refugiati. Ce sunt
Politia suedeza a secretizat informatiile referitoare la faptele comise de refugiati. Ce sunt "Alma" si "Codul 291"

Autoritatile de la Stockholm au decis, in secret. sa nu mai faca publice informatiile referitoare la incidentele in care sunt implicati refugiati.

"Ghidul bunelor maniere pentru refugiati": cum a reusit Germania sa jigneasca o comunitate prin 14 caricaturi neinspirate

"Ghidul bunelor maniere pentru refugiati": cum a reusit Germania sa jigneasca o comunitate prin 14 caricaturi neinspirate

Echipa de jurnalisti, atacata de trei refugiati din
Echipa de jurnalisti, atacata de trei refugiati din "jungla" Calais. Cameramanul a filmat intregul incident. VIDEO

O echipa de jurnalisti olandezi a fost atacata de trei imigranti, in timp ce filma in tabara din Calais. Cei trei barbati au folosit spray paralizant si un cutit.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.