UE a inceput "returul" de refugiati catre Turcia, dar migrantii se tem. "Mafia de acolo ne va lasa fara bani"
Grecia a inceput sa trimita primii refugiati inapoi in Turcia. Doua barci cu zeci de oameni la bord au plecat din portul insulei Lesbos luni dimineata.
Masura este prevazuta in acordul semnat in urma cu aproape trei saptamani de Uniunea Europeana si Ankara. Potrivit documentului, pentru fiecare imigrant ilegal sirian retrimis in Turcia din Grecia, un solicitant de azil sirian va fi acceptat in Uniunea Europeana, in limita a 72 de mii de persoane. Situatia insa ar putea scapa de sub control in conditiile in care planul de transport nu este pus la punct, iar migrantii refuza acest scenariu.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
In ultimele 48 de ore, peste 500 de migranti au ajuns cu barcile, din Turcia, pe insulele grecesti. In cazul in care nu vor primi azil, vor fi nevoiti sa se intoarca in Turcia. In aceeasi situatie sunt si alti 53 de mii de refugiati, ramasi blocati dupa inchiderea frontierelor dintre Grecia si tarile europene.
Ei insa nici nu vor sa auda de acest scenariu, iar guvernul de la Atena se asteapta la un val de violente in perioada urmatoare.
"Am avut pana aici o calatorie dificila. Nu vreau sa ma intorc acolo, iar in Turcia nu vom avea o viata usoara. Poate armata si politia ne vor trata cum trebuie, insa mafia de acolo ne va lasa fara bani", spune unul dintre refugiati.
"Daca vom aplica pentru azil, ni s-a spus ca vom fi deportati. Nu iti poti lua un avocat. Autoritatile pun presiune pe noi."
Pe de alta parte, planul de retrimitere a lor in Turcia nu este deocamdata finalizat. Iar militantii pentru drepturile omului isi fac griji in ceea ce priveste siguranta refugiatilor. Ei considera ca este ilegal sa intorci refugiati catre o tara care i-ar putea trimite inapoi, chiar in statul din care au fugit si unde viata le-ar putea fi pusa in primejdie.
Nadia Murad, o activista care sustine comunitatea yazidi, a scapat din mainile membrilor Statului Islamic, dupa ce fusese capturata in 2014. Acum a vizitat o tabara din Grecia si a tras un semnal de alarma. "Sper ca oficialii sa ia o decizie inteleapta. Cand vor trimite refugiati inapoi in Turcia trebuie sa se asigure ca vor fi in siguranta si ca vor ajunge intr-un loc ferit de pericole."
In acelasi timp, Bono - solistul trupei rock U2 - impreuna cu ambasadorul Statelor Unite la Ankara si cu senatori americani au mers intr-o tabara de refugiati sirieni din Turcia. Totul pentru a atrage atentia asupra conditiilor in care traiesc acestia. In prezent, in Turcia sunt aproximativ trei milioane de refugiati.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, Turcia, refugiati, ue, migratie, frontiera, acord, sirieni, mediterana,
Dată publicare:
04-04-2016 09:51