Satul din Europa care a ales sa plateasca o amenda uriasa in loc sa primeasca 10 refugiati: "E simplu. Nu-i vrem aici"

Ultima actualizare: 01-06-2016 07:03
Oberwil-Lieli

Unul dintre cele mai bogate sate din Europa a ales sa plateasca o amenda de 200.000 de lire sterline pentru ca nu a dorit sa primeasca 10 refugiati, ca parte din cota impusa Elvetiei, sustine Daily Mail.

Oberwil-Lieli, inconjurat de pasuni versi si de varfurile inzapezite ale Alpilor,  este unul dintre cele mai bogate sate din Europa: numara aproape 300 de milionari la o populatie de 2200 de locuitori. In urma unui referendum local, desfasurat la inceputul lunii mai, rezidentii au spus NU primirii de refugiati in localitate, relateaza sursa citata

Guvernul elvetian a decis sa imparta cei 50.000 de migranti pe care a promis ca ii primeste ca parte din cotele impuse de UE.

Astfel in Oberwil-Lieli trebuiau sa ajunga in jur de 10 migranti, insa populatia locala a decis (52% contra 48%) ca nu vrea sa-i primeasca. Rata de participare a fost de 68,9%.

Un localnic a declarat pentru Daily Mail ca "nu ii vrem aici. Este simplu. Am muncit greu toata viata pentru a construi acest sat si nu vrem sa fie distrus. Nu suntem potriviti pentru a primi refugiati. Nu s-ar integra aici."

Referendumul local a dus la o divizare a satului, multi dintre localnici fiind acuzati de "rasism".

O localnica, mama a doi copii, sustine insa ca decizia luata este una gresita: "Este corect sa-i ajutam cum putem pe cei defavorizati. Ce s-a intamplat acum face ca intreg satul sa arate de parca nu ne pasa de altii, ci doar de noi. NU este asa."

Primarul satului, Andreas Glarner, sustine ca localnicii nu sunt "rasisti" pentru ca refuza sa primeasca refugiati. "Nu ne-a spus nimeni daca cei 10 refugiati sunt din Siria sau sunt migranti din alte tari, atrasi de un venit mai bun. Cei din Siria trebuie ajutati, dar cel mai bine sunt ajutati in taberele de langa casele lor. Putem sa trimitem bani sa-i ajutam, insa daca ii gazduim aici, le trimitem un mesaj gresit. Vor veni si altii si isi vor risca vietile pe mare dand bani traficantilor de persoane."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO