Refugiatii sirieni vor sa plece din Uruguay, suparati ca nu li s-au oferit venituri bune. In tara sunt doar 300 de musulmani
Cinci familii de refugiati sirieni care au primit azil in Uruguay anul trecut au protestat luni in fata birourilor presedintelui Tabare Vazquez.
Acestia cer sa li se permita sa paraseasca tara sud-americana in cautarea unor locuri de munca mai bune si chiar sa se intoarca in Orientul Mijlociu, relateaza marti Reuters.
Uruguayul a acceptat in octombrie anul trecut 42 de sirieni care au fugit de razboiul civil din tara lor, insa familiile au declarat ca guvernul de stanga nu a reusit sa-si respecte promisiunea de a le oferi venituri bune, relateaza Agerpres.
Alegeri 2024
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit ”lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
“Nu imi este teama sa ma intorc in Liban”, a afirmat Aldees Maher, in varsta de 36 de ani, a carui familie a ajuns initial intr-o tabara de refugiati in statul vecin Siriei. “Doresc un loc care sa-mi garanteze mie, familiei mele o viata buna”, a mai spus el.
In Uruguay, o tara laica cu o populatie musulmana de circa 300 de locuitori, refugiatii primesc locuinte, ingrijiri medicale, educatie si sprijin financiar din partea guvernului. Chiar si asa, refugiatii au intampinat dificultati in a se adapta, iar relatiile cu localnicii au fost tensionate.
“Nu am nicio posibilitate de a obtine un loc de munca pentru a castiga suficienti bani pentru a avea grija de familie. Inainte de a veni aici, ambasada ne-a spus ca am putea castiga 1.500 de dolari pe luna”, a mai spus Maher, adaugand ca va protesta in fata birourilor presedintelui Vazquez pana cand cererile familiilor siriene vor fi indeplinite.
Refugiatii detin documente de identitate si de calatorie recunoscute la nivel international, dar exista unele state care le pot refuza accesul pe teritoriile lor. De pilda, Maher si familia sa s-au vazut nevoiti sa se intoarca in Uruguay dupa ce in august au petrecut 20 de zile pe aeroportul din Istanbul, deoarece autoritatile din domeniul imigratiei nu le-au permis sa intre in Turcia.
“Daca vor sa plece, o pot face. Dar nu depinde de noi daca o alta tara vrea sau nu sa-i primeasca”, spune Javier Miranda, seful secretariatului pentru drepturile omului din cadrul presedintiei uruguayene.