Premierul francez indeamna Europa sa-si inchida usile migrantilor. Strategie a UE pentru combaterea radicalizarii europenilor
Uniunea Europeana trebuie sa spuna ca “nu mai poate” sa primeasca atat de multi imigranti si sa “gasesca solutii” ca persoanele care parasesc Siria sa fie luate in grija de tarile vecine, a afirmat premierul francez Manuel Valls, potrivit AFP.
In urma atentatelor sangeroase de la Paris, prim-ministrul francez a avut o intalnire informala la Palatul Matignon (sediul guvernului francez) cu jurnalisti de la media europene, intre care publicatia germana Süddeutsche Zeitung, care publica miercuri extrase din acest interviu. “Europa trebuie sa spuna ca nu mai poate primi atat de multi imigranti, acest lucru nu este posibil”, a declarat Valls, ale carui afirmatii sunt confirmate de anturajul sau.
"Controlul frontierelor externe ale Uniunii Europene este esential pentru viitorul UE. Daca noi nu vom face aceasta, atunci oamenii vor spune: “Ajunge cu Europa!”", a exclamat el. La o reuniune de vineri a ministrilor de interne din UE de la Bruxelles, Franta a prezentat un plan in urma atacurilor sangeroase din Paris, in care pledeaza inclusiv pentru intarirea controalelor la frontierele UE si crearea unui registru intraeuropean cu numele pasagerilor companiilor aeriene (PNR).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Europa trebuie sa gaseasca solutii pentru ca imigrantii sa fie luati in grija de tarile vecine Siriei. In caz contrar, Europa isi pune sub semnul intrebarii capacitatea de a-si controla in mod eficient granitele”, a insistat Manuel Valls, in fata unor jurnalisti din presa europeana. Comisia Europeana a adoptat marti un cadru juridic pentru finantarea unui ajutor al UE pentru Turcia, care are ca scop limitarea fluxului de imigranti spre Europa, dar discutiile intre statele europene se anunta dificile pentru colectarea celor 3 miliarde de euro promisi Ankarei, potrivit unor surse europene.
In cadrul acestei intalniri la Matignon, premierul Valls a subliniat ca Germania si Italia au fost amenintate, de asemenea, de gruparea jihadista Statul Islamic, in contextul in care Franta incearca formarea unei coalitii unice sau cel putin a unei coordonari unice impotriva SI in Siria.
Dupa Obama, Hollande discuta cu Merkel despre lupta impotriva terorismului
Dupa Washington, presedintele francez Francois Hollande isi continua miercuri maratonul diplomatic cu primirea la Paris a cancelarului german Angela Merkel, inainte de intalnirea joi cu presedintele rus Vladimir Putin, insa eforturile sale de a forma o mare coalitie impotriva Statului Islamic se lovesc de divergentele ruso-americane, relateaza AFP. In pofida unitatii afisate marti intre Franta si SUA dupa atentatele de la Paris din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morti si 350 de raniti si revendicate de SI, Hollande a obtinut putine angajamente din partea omologului sau american Barack Obama, in afara de promisiunile privind intensificarea loviturilor aeriene americane si schimburile de informatii intre cele doua tari.
Barack Obama si-a exprimat rezerve serioase cu privire la posibilitatile de cooperare cu Rusia asupra Siriei atat timp cat nu va exista o 'schimbare strategica' din partea presedintelui Vladimir Putin, facand astfel 'ipotetica' posibilitatea formarii unei mari 'coalitii' care sa includa si Moscova. Washingtonul si Parisul acuza Rusia ca si-a concentrat loviturile aeriene asupra pozitiilor opozitiei moderate siriene mai degraba decat asupra pozitiilor SI si ca il sustine pe presedintele Bashar al-Assad, caruia occidentalii ii cer sa renunte la putere. Conflictul sirian a facut cel putin 250.000 de morti din 2011 pana in prezent si a fortat milioane de sirieni sa-si paraseasca locuintele.
Proiectul francez de a coordona mai bine lupta impotriva SI a suferit un alt esec marti, atunci cand avioane ale Turciei, tara NATO care face parte din coalitia anti-SI, au doborat un avion militar rus, acuzat de Ankara de incalcarea spatiului sau aerian in apropiere de frontiera cu Siria. Cu toate acestea, ambasadorul rus la Paris, Alexandr Orlov, a dat asigurari ca Rusia este gata sa 'formeze un Stat Major comun' impotriva Statului Islamic, care sa includa Franta, SUA si chiar Turcia, in pofida tensiunilor dintre Ankara si Moscova.
De asemenea, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a sprijinit miercuri 'propunerea' lui Hollande de inchidere a granitei dintre Siria si Turcia pentru a 'opri afluxul de luptatori' jihadisti. Miercuri seara, presedintele Francois Hollande o va primi la Paris pe cancelarul german Angela Merkel, iar discutiile se vor concentra asupra a doua chestiuni: lupta impotriva terorismului si problema gazduirii refugiatilor sirieni. Inaintea acestei intrevederi, guvernul german si-a anuntat intentia de a trimite 650 de militari suplimentari in Mali pentru a ajuta Franta care este angajata in lupta impotriva SI in Siria.
Parlamentul European cere o strategie comuna a UE pentru combaterea radicalizarii tinerilor europeni
Parlamentul European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg, a adoptat miercuri o rezolutie nonlegislativa potrivit careia recentele atacuri teroriste de la Paris au aratat o data in plus nevoia urgenta de actiuni coordonate din partea statelor membre si a Uniunii Europene pentru a preveni radicalizarea si a combate terorismul, releva un comunicat de presa al PE. Rezolutia privind prevenirea radicalizarii si recrutarea de cetateni europeni de catre organizatii teroriste, elaborata de eurodeputata franceza Rachida Dati (PPE), a fost adoptata cu 548 voturi pentru, 110 voturi impotriva si 36 de abtineri.
Documentul cuprinde propuneri concrete privind o strategie cuprinzatoare pentru combaterea extremismului, ce ar trebui sa fie aplicata cu precadere in inchisori, online si prin educatie si incluziune sociala. Eurodeputatii propun crearea unei liste negre cu jihadisti si suspectii de terorism jihadist, subliniind nevoia unei definitii comune a luptatorilor straini pentru a permite proceduri legale impotriva lor atunci cand se intorc in UE si solicita statelor membre sa se asigure ca luptatorii straini sunt pusi sub control judiciar si, daca este necesar, in detentie administrativa la intoarcerea in Europa pana are loc procedura judiciara.
Membrii PE subliniaza nevoia de verificari obligatorii si sistematice la granitele externe a celor care se intorc in UE si cer ca schimburile de informatii intre autoritatile nationale si Europol sa fie intarite pentru a identifica mai bine si a monitoriza suspectii de terorism. Europarlamentarii mai cer statelor membre sa utilizeze mai bine alte instrumente, cum ar fi Sistemul de Informatii Schengen (SIS).
Parlamentul European sugereaza confiscarea pasapoartelor si blocarea mijloacelor financiare pentru a preveni plecarea potentialilor luptatori straini din UE. Astfel de masuri preventive ar trebui insotite de sisteme de sprijin, cum ar fi hotline-uri la care familiile si prietenii sa poata primi ajutor rapid daca se tem ca cineva s-a radicalizat sau este pe cale sa se alature unei organizatii teroriste.
Pentru a preveni raspandirea pe internet a mesajelor ce promoveaza ura sau lauda terorismul, PE cere stergerea imediata a continutului ilegal despre extremismul violent, in conformitate cu drepturile fundamentale in UE. Statele membre ar trebui sa aiba in vedere actiuni legale, inclusiv procese penale, impotriva companiilor si furnizorilor de internet si retelelor de socializare online ce refuza sa respecte cererile administrative sau judiciare de a sterge continutul ilegal, mai sustin europarlamentarii.
Rusia, gata sa examineze “serios” propunerea lui Hollande de a inchide frontiera turco-siriana
Rusia este gata “sa examineze serios” propunerea presedintelui francez Francois Hollande de a inchide frontiera turco-siriana pentru a opri fluxul de combatanti jihadisti, a declarat miercuri ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, citat de AFP. “Suntem gata sa examinam serios aceasta masura necesara. Multi spun ca daca inchidem aceasta frontiera, vom pune capat amenintarii teroriste din Siria”, a afirmat seful diplomatiei ruse, adaugand ca este vorba despre “o propunere buna”.
“S-au adunat pe teritoriul turc prea multe elemente care prezinta o amenintare terorista directa pentru cetatenii nostri”, a spus Serghei Lavrov. Cu acelasi prilej, ministrul de externe rus a declarat ca Rusia “nu va purta razboi cu Turcia“Nu intentionam sa purtam razboi cu Turcia. Relatiile noastre cu poporul turc nu s-au schimbat. Noi avem probleme cu actiunile actualei conduceri a Turciei”, a afirmat seful diplomatiei de la Moscova intr-o declaratie pentru presa rusa, dupa cum transmite RIA Novosti. In acelasi timp, Serghei Lavrov a declarat ca incidentul de marti, cand un avion militar rus a fost doborat de fortele turce, pare sa fi fost “o provocare planificata”