"Platforma Calatorilor": grupul de Facebook unde refugiatii, dar si islamistii, gasesc acte false si transport spre Europa

Ultima actualizare: 25-09-2015 07:02
om care tasteaza la laptop

Tehnologia le sare in ajutor imigrantilor care au nevoie de informatii despre rutele spre vestul Europei – sau de documente false.
 

Un reporter al cotidianului britanic Telegraph a descoperit pe Facebook un grup inchis in care refugiatii schimba informatii si sfaturi si sunt contactati de cei care profita de pe urma lor, fie ei traficanti de persoane sau falsificatori de acte. Jurnalistul s-a inscris in grupul al carui nume in araba se traduce prin “Platforma Calatorilor”, dandu-se drept imigrant egiptean care are nevoie de ajutor pentru a trece din Turcia in Grecia. Si a primit imediat oferte de la diverse persoane suspecte.

Un barbat care s-a recomandat drept Modar Alnabwany i-a dat numarul sau de telefon si i-a oferit sa-l duca cu o barca penumatica din portul turcesc Izmir pana pe insula greaca Mytilene, la pretul de 800 de lire/pasager – 400, pentru copiii sub 10 ani. Modar i-a indicat inclusiv un loc de intalnire in Istanbul.

Falsul refugiat egiptean l-a intrebat apoi daca nu ii poate face rost de acte de identitate siriene, pentru a fi sigur ca nu va fi deportat. Modar i-a raspuns ca il va costa intre 1.500 si 2.000 de dolari si ca nu garanteaza ca nu va fi descoperit.

Pe grupul respectiv, afirma reporterul, se pot procura aproape orice tip de acte false siriene, de la permis de conducere pana la pasaport. De asemenea, se gasesc sfaturi de calatori, harti ale rutelor spre Europa si alte informatii utile refugiatilor, dar si potentialilor jihadisti. „Platforma Calatorilor” are aproape 120.000 de membri si in fiecare zi apar sute de postari noi, atat de la imigranti cat si de la traficanti.

In mod curent, pe pagina de Facebook apar avertizari de la sirieni referitor la faptul ca multi profita de tragedia lor pentru a se imbogati sau in scopuri teroriste. De asemenea, unii utilizatori posteaza imagini cu fosti luptatori islamisti care au folosit acte false pentru a ajunge in Germania.

Existenta „Platformei Calatorilor” a fost confirmata si de jurnalistii altor publicatii. De pilda, un reporter de la ziarul de limba engleza The National din Emiratele Arabe Unite a investigat existenta acestui grup inca de la inceputul lunii septembrie si au semnalat faptul ca mult dintre utilizatori sunt furiosi pe tarile arabe, pe care le acuza ca i-au tradat pe sirieni si irakieni, nedeschizandu-si granitele pentru refugiati.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO