"Este salvarea noastra, ne-am vazut rudele murind". Ce se va intampla cu familiile de imigranti pe care Papa le-a luat cu el

imigranti Papa - Agerpres

Papa a fost descris ca "salvatorul nostru" de catre una dintre familiile de imigranti pe care Suveranul Pontif le-a luat cu el, in urma vizitei sale in insula Lesbos.

"Ne-am vazut rudele si prietenii murind in explozii si daramaturi. Am fugit din Siria pentru ca nu mai aveam nicio speranta. Cand am ajuns in Lesbos ne-am dat seama ca suntem blocati, prizoneri intr-un loc de unde nu putem pleca. El este salvarea noastra" a declarat Hasan, unul dintre refugiatii pe care Papa i-a luat cu el, impreuna cu familia acestuia.

Hasan locuia in Damasc si este inginer, dar a fugit impreuna cu sotia si fiul lor in varsta de 2 ani. Dupa ce urcat in avion, Papa, care si el este fiul unor imigranti italieni, a declarat ca "toti refugiatii sunt fiii lui Dumnezeu", adaugand ca gestul lui "este doar o picatura in Ocean".

Cele trei familii de imigranti intentionau sa ajunga in Germania, insa acum, cel mai probabil, vor primi azil in Italia, informeaza Independent.

Citește și
Papa Francisc - Getty
Anuntul istoric facut de Suveranul Pontif pentru catolicii care divorteaza si homosexuali. Papa indruma la toleranta


Papa a luat trei familii in avionul sau

"Papa a dorit sa faca un gest de bun venit in ceea ce priveste migrantii, insotind in avionul sau spre Roma trei familii derefugiati din Siria, 12 persoane din total, intre care sase copii", se arata intr-o declaratie emisa de Vatican.

Doua familii sunt originare din Damasc si cealalta din Deir Azzor, din teritoriile ocupate de organizatia Stat Islamic, mai precizeaza Vaticanul.

"Refugiatii nu sunt numere, ci persoane: sunt chipuri, povesti de viata si trebuie sa fie tratati ca atare", a spus sambata papa Francisc intr-un discurs adresat populatiei in portul Mytilene de pe insula elena Lesbos.

Intr-o rugaciune comuna cu patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului si arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei si al Intregii Grecii, suveranul pontif a amintit ca ''noi suntem toti migranti''.

Apoi cei trei demnitari religiosi au aruncat in apa coroane de flori, ca un omagiu adus miilor de migranti care si-au pierdut viata in mare, relateaza AFP.

Cu o puternica semnificatie umanitara si ecumenica, vizita papei a trezit asteptare si speranta mai ales in randul refugiatilor din Centrul Moria, pe care l-a vizitat anterior si care a devenit dupa acordul dintre Uniunea Europeana si Ankara un ''loc de detentie'', potrivit definitiei date de organizatiile umanitare neguvernamentale care activeaza in favoarea refugiatilor, dupa cum aminteste Radio Vatican.

Se spera ca aceasta vizita sa suscite o trezire a constiintei popoarelor si, mai ales, a liderilor politici si, in acelasi timp, sa uneasca fortele in rugaciunea de invocare a ajutorului si protectiei divine asupra insulei Lesbos, devenita un simbol al suferintei cauzate de respingere, de teama, de resurse insuficiente. Iar cuvintele adresate de papa Francisc celor aflati in tabara Moria plaseaza prezenta sa pe insula sub semnul milostivirii, al dorintei de a le transmite persoanelor aflate in suferinta mangaierea divina.

"Azi am dorit sa stau cu voi. Vreau sa va spun ca nu sunteti singuri. In aceste luni si saptamani ati indurat multe suferinte in cautarea unei vieti mai bune. Multi dintre voi v-ati simtit constransi sa fugiti de situatii de conflict si de persecutii, mai ales pentru a va salva fiii, pe micutii vostri. Ati facut mari sacrificii pentru familiile voastre. Stiti ce inseamna durerea de a fi lasat in urma tot ceea ce va era drag si - ceea ce este, poate, si mai dificil - fara a sti ce va rezerva viitorul", a spus suveranul pontif, citat de Radio Vatican.

Amintind motivul vizitei, Sfantul Parinte le-a spus migrantilor din acest centru ca a venit impreuna cu patriarhul Bartolomeu si cu arhiepiscopul Ieronim doar pentru a sta cu ei. "Am venit pentru a atrage lumii atentia asupra acestei grave crize umanitare si pentru a pleda pentru rezolvarea ei. Ca persoane de credinta, dorim sa ne unim glasurile pentru a vorbi deschis in numele vostru. Speram ca lumea sa-si dea seama de aceasta situatie de necesitate dramatica si sa raspunda in mod demn de umanitatea noastra", a spus papa.

"Dumnezeu a creat umanitatea pentru ca aceasta sa formeze o singura familie; cand vreo sora sau vreun frate sufera, cu totii suntem afectati. Cu totii stim, din experienta, cat este de usor pentru unele persoane sa ignore suferintele altora si chiar sa exploateze vulnerabilitatea lor. Insa stim ca aceste crize pot face sa iasa la iveala ceea ce este mai bun in noi", a mai spus suveranul pontif evocand scopul pentru care a fost creata omenirea.

Liderul catolic a dorit sa lase un mesaj de speranta migrantilor din centrul Moria, amintind ca Dumnezeu nu ne lasa niciodata singuri in momentele de suferinta.

"Darul cel mai mare pe care ni-l putem oferi reciproc este iubirea: o privire induratoare, grija iubitoare exprimata prin ascultarea si intelegerea celuilalt, un cuvant de incurajare, o rugaciune. Sa impartatiti acest dar unii cu ceilalti'', i-a indemnat papa pe migranti, amintind de episodul Bunului Samaritean, un strain care a vazut un om in suferinta si s-a oprit imediat pentru a-l ajuta. ''Pentru noi este o parabola care vorbeste despre milostivirea lui Dumnezeu, care se adreseaza tuturor. /.../ Este totodata un indemn de a arata aceeasi mila fata de cei care se afla in nevoie. Fie ca toti fratii si surorile noastre de pe acest continent sa vina in ajutorul vostru, asemenea Bunului Samaritean, cu acelasi spirit de fraternitate, solidaritate si respect fata de demnitatea omului, care a caracterizat timp de multa vreme lunga sa istorie".

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
"Nu va pierdeti speranta". Cum s-a desfasurat vizita Papei Francisc in Lesbos, de unde a luat cu el 12 refugiati sirieni

"Nu va pierdeti speranta, nu sunteti singuri", le-a spus papa Francisc miilor de migranti inchisi intr-un centru de primire de pe insula greceasca Lesbos.

Anuntul istoric facut de Suveranul Pontif pentru catolicii care divorteaza si homosexuali. Papa indruma la toleranta
Anuntul istoric facut de Suveranul Pontif pentru catolicii care divorteaza si homosexuali. Papa indruma la toleranta

Papa Francisc a declarat ca doreste ca Biserica Catolica sa fie mai toleranta si mai receptiva fata de nevoile societatii moderne.

Papa Francisc vrea sa mearga in
Papa Francisc vrea sa mearga in "punctul fierbinte" al Europei. Vizita ar putea avea loc saptamana viitoare

Papa Francisc intentioneaza sa viziteze "punctul fierbinte" al Europei, insula Lesbos. Anuntul a fost facut de Sfantul Sinod al Bisericii elene, iar Vaticanul a declarat ca inca se poarta discutii in acest sens.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.