Momentul dramatic in care un migrant este scos din Marea Egee. Ce face barbatul in momentul in care ajunge la mal

10-02-2016 19:08

migrant

Paza de coasta turca si cea italiana au difuzat imagini dramatice cu salvarea unor migranti naufragiati, in timp ce traversau Marea Egee, indreptandu-se spre insulele grecesti.

Turcia a primit deja doua milioane si jumatate de refugiati sirieni. Dar isi tine inchisa frontiera pentru un alt val de cateva zeci de mii, care au fugit din Alep. Acolo, fortele regimului Bashar al Assad, sprijinite de Rusia, au inceput o ofensiva inversunata impotriva rebelilor.

Doar atat din prova unei nave scufundate in Marea Egee au mai ramas la suprafata apei. Si acesta a fost ultimul refugiu pentru un migrant, caruia i-a venit in ajutor paza de coasta turca. Un salvator a coborat, pe franghie, pana in apropierea lui si i-a cerut sa se apropie inot.

Apoi i-a trecut peste corp hamul de siguranta si amandoi au fost trasi la bordul elicopterului.

Intreaga operatiune a fost filmata de camera video atasata de casca salvatorului. Pe uscat refugiatul a fost preluat de o echipa medicala.

La randul lor, cei de la paza de coasta italiana au reusit sa salveze 91 de suflete, in trei operatiuni diferite, dupa ce ambarcatiunile lor s-a scufundat in apropierea insulei grecesti Samos.

"Nu te zbate, stai calm, esti in siguranta. Fara miscari bruste, unul cate unul..."

Printre refugiati erau si multi copii mici. “Unde e mama? Unde e mama?”

Operatiunile au fost ingreunate de vizibilitatea redusa si de prezenta stancilor in apa putin adanca.

Pe de alta parte, Comisia europeana a cerut Greciei sa imbunatateasca conditiile de primire a solicitantilor de azil. A facut un apel si la adresa tuturor satelor din UE sa accelereze aplicarea mecanismului de repartizare, convenit de liderii europeni.

Pe de alta parte, ministrii apararii din tarile NATO, reuniti miercuri la Bruxelles, au studiat foarte serios, dupa cum a anuntat secretarul general al Aliantei, cererea de ajutor formulata de Turcia si Germania pentru a facea fata criziei refugiatilor.

In vizita la Ankara, cancelarul Angela Merkel a anuntat, luni, ca asteapta un sprijin de la fortele NATO pentru o mai buna supraveghere pe mare, dar si asistenta pentru Frontex, agentia europeana care protejeaza frontierele externe ale Uniunii.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO