ONU solicita de urgenta incetarea bombardamentelor in Alep, Siria si deschiderea frontierei turce pentru refugiati

10-02-2016 08:28

siria

Seful operatiunilor umanitare ale ONU, Stephen O'Brien, a cerut marti Rusiei sa puna capat bombardamentelor asupra orasului Alep, din nordul Siriei, si Turciei sa-si deschida granita pentru refugiatii sirieni care parasesc aceasta localitate.

"Prioritatea si cel mai bun raspuns umanitar sunt ca bombardamentele sa inceteze si granita sa se deschida pentru a le permite oamenilor sa treaca. Toate bombardamentele ar trebui sa fie oprite", a declarat O'Brien.

Zeci de mii de civili sunt masati in tabere suprapopulate la frontiera Siriei cu Turcia, dupa ce au fugit in urma unei ample ofensive a fortelor fidele lui Bashar al-Assad contra rebelilor la Alep.

In pofida apelurilor comunitatii internationale, autoritatile turce tin inchis punctul frontalier Oncupinar, singurul punct de trecere accesibil intre nordul provinciei Alep si Turcia.

Ankara permite totusi trecerea ranitilor, a celor bolnavi si a convoaielor cu ajutoare umanitare.

Numarul civililor blocati in zona frontierei siriano-turce a atins la un moment dat 35.000, insa datele variaza intrucat unii refugiati au renuntat la a intra in Turcia si s-au indreptat spre Idlib (sud-vest de Alep), a precizat Stephen O'Brien.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO