Elvetia, la fel ca Danemarca, le retine refugiatilor bunurile de valoare pentru a le acoperi costurile de intretinere

15-01-2016 10:41


refugiati germania

Refugiatii care sosesc in Elvetia trebuie sa-i predea statului elvetian orice bunuri in valoare mai mare de 1.000 de franci (994,53 de dolari) pentru a contribui la acoperirea costurilor intretinerii lor, a relatat joi canalul de televiziune SRF.

Intr-o emisiune a SRF a fost aratata o chitanta pe care un refugiat din Siria a primit-o din partea autoritatilor cand a trebuit sa predea mai mult de jumatate din suma cash cu care familia sa a ramas dupa ce a platit unor traficanti ca sa-i aduca in Elvetia.

SRF a aratat, de asemenea, un pliant cu informatii pentru refugiati in care se afirma: ''Daca aveti bunuri in valoare de peste 1.000 de franci elvetieni cand sositi la un centru de primire trebuie sa le predati si veti primi o chitanta''.

''Este nedemn. Acest lucru trebuie sa se schimbe'', declara Stefan Frey, un reprezentant al organizatiei de ajutor pentru refugiati, Schweizerische Fluechtlingshilfe.

Potrivit SRF, autoritatea nationala pentru migratii SEM a justificat masura, precizand ca legea face apel la solicitantii de azil si la refugiati sa contribuie, atunci cand este posibil, la costurile procesarii cererilor lor si ale acordarii de asistenta sociala.

''Daca o persoana pleaca de bunavoie in decursul a sapte luni, atunci ea poate primi banii inapoi. Altfel, banii acopera costurile pe care ei le genereaza'', a declarat pentru SRF o purtatoare de cuvant a SEM.

In plus, refugiatii care castiga dreptul de a ramane si de a munci in Elvetia trebuie sa predea 10% din castigurile lor salariale o perioada de pana la 10 ani pana cand vor achita costuri in valoare de 15.000 de franci elvetieni, potrivit relatarii.

Reuters aminteste ca Danemarca, dupa ce s-a confruntat cu critici din partea agentiei ONU pentru refugiati, procedeaza la modificarea unei propuneri de confiscare a bunurilor refugiatilor pentru acoperirea costurilor sejurului lor, marind suma pe care refugiatii pot s-o pastreze asupra lor.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO