Ce s-a intamplat dupa semnarea acordului UE-Turcia privind migrantii. Anuntul facut de ministrul german de Externe

Ultima actualizare: 04-05-2016 07:12
migranti Idomeni

Acordul incheiat intre UE si Turcia privind gestionarea crizei migrantilor functioneaza si nicio alta ruta migratorie nu a inlocuit-o pe cea care trece prin Grecia, a declarat ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier.

"Avem in prezent un acord care produce rezultate concrete", a declarat ministrul german in interviul publicat de ziarul italian La Repubblica.

"In primele trei saptamani dupa incheierea acordului, circa 27.000 de refugiati au sosit in Grecia prin Turcia. In urmatoarele trei saptamani numarul acestora a fost putin sub 6.000. O scadere mai mare decat fusese prevazut", a spus Steinmeier.

Intrebat in legatura cu riscul ca migrantii sa opteze pentru alte rute, in special prin Africa de Nord, seful diplomatiei germane a afirmat ca deocamdata nu exista nicio dovada care sa demonstreze acest lucru.

"Pana in prezent, nicio ruta alternativa celei balcanice nu este pe cale sa se formeze, nici prin Albania, nici prin Italia", a mai spune el.

Steinmeier a dat totodata asigurari ca europenii vor fi in continuare la fel de vigilenti in ceea ce priveste incalcarile drepturilor omului dupa incheierea acestui acord cu Turcia. "Acuzatia ca tacem sau ca ne inclinam in fata Ankara este falsa", a spus ministrul german in interviu.

Numeroase organizatii pentru drepturile omului critica acordul incheiat de UE cu Ankara. Amnesty International afirma ca Turcia nu este o "tara sigura" pentru refugiati si a acuzat Ankara ca a trimis inapoi zeci de persoane in Siria, tara devastata incepand din 2011 de un razboi in care au murit peste 270.000 de persoane si a provocat stramutarea a cel putin jumatate din populatie.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO