Are 10 ani si stie ca va fi medic. Stefan, “micul psiholog” care uimeste prin intelepciune

Copii supradotati

Detine cunostintele unui student la Medicina, desi este la inceput de drum in viata. La patru ani putea sa citeasca, iar un an mai tarziu s-a aratat fascinat de neonatologie. Acum stie ca va deveni medic pediatru.

Povestea lui Stefan Puia, un baietel din Fagaras care uimeste atat parintii cat si cadrele didactice prin intelepciunea de care da dovada, este impresionanta. La 4 ani, baietelul nu avea curiozitatile obisnuite varstei, el voia sa vada cum arata o sala de nastere. De aici pana la a citi carti de specialitate nu a fost decat un pas.

Cartile despre neonatologie il fascineaza, asa a invatat termeni care ar trimite la dictionar si un elev de liceu. Filosofia lui de viata este simpla: “mi-am dat seama ca voi fi medic pediatru si ma pregatesc inca de pe acum”.

Nu e de mirare ca ii trateaza pe cei mici cu o atentie deosebita.

Nu intelege de ce adultii nu ii asculta mai des pe cei mici “care au darul de a vedea lucrurile mai simplu si de a gasi rezolvari inedite”. Stefan crede ca “un copil poate oricand invata un adult trei lucruri: cum sa fie multumit fara motiv, cum sa ceara cu insistenta ceea ce isi doreste si sa invete cum e sa nu stai locului niciodata”.

Citește și
Ana Maria Limban
Ana Maria, "omul pe aceeasi frecventa cu Bach". Vioara ei transmite "emotii, stari si sentimente"
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Curiozitatea si inteligenta peste medie il fac sa fie cu un pas inaintea colegilor de clasa. Din acest motiv, temele le termina imediat si asa are timp suficient pentru a se pierde in cartile lui dragi, singurul mijloc prin care poate obtine raspunsurile cautate.

I se spune “domnul psiholog”, pentru ca mereu da sfaturi atat colegilor cat si adultilor. Este ferm convins ca va ajunge medic pediatru. Are si de ce. Dispune de “armele” unui copil genial, iar viitorul in medicina ar fi mai sarac fara un Stefan Puia la orizont.

Povestea lui Stefan Puiu este asemanatoare cu cea a personajelor din serialul Bobocii Isteti, care se difuzeaza la Disney Channel in fiecare sambata si duminica de la ora 9:00. Bobocii Isteti, cel mai recent serial de comedie marca Disney Channel prezinta situatia inedita si incomoda in care se afla Chyna Parks si colegii ei supradotati din Grupul Bobocilor Isteti, care isi incep viata de liceeni, uneori inspaimantatoare, cu trei ani mai devreme decat in mod normal.

Actiunea se petrece in San Francisco si o are in centrul sau pe Chyna Parks (China Anne McClain), o fetita de 11 ani, care datorita talentului sau muzical exceptional intra direct la liceu in cadrul unul proiect special dedicat copiilor supradodati. Pe langa McClain, din distributie mai fac parte: Sierra McCormick, in rolul lui Olive Doyle, o eleva cu o memorie vizuala de exceptie, Jake Short in rolul lui Fletcher Quimby, un geniu in materie de arte si mare iubitor de farse, Stefanie Scott in rolul lui Lexie Reed, o majoreta care-si doreste succesul cu orice pret si care este intimidata de Chyna, si Carlon Jeffrey in rolul lui Cameron Parks, fratele mai mare al Chynei, care traieste in umbra surorii lui si se straduieste sa iasa in evidenta.

Impreuna, ei trebuie sa-si gaseasca locul si sa profite din plin de viata de liceu, in ciuda primirii distante pe care le-o fac unii din elevii de la liceu.

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
A fost
A fost "mut ca o lebada" pana la 3 ani, dar apoi a devenit copilul-enciclopedie. Povestea lui Andrei

Are gandirea unui tanar de 15 de ani, desi el are cu 6 ani mai putin. Mintea lui este ca un burete care acumuleaza fara oprire, iar a tine pasul cu el este un test greu de trecut chiar si de catre un adult.

Ana Maria,
Ana Maria, "omul pe aceeasi frecventa cu Bach". Vioara ei transmite "emotii, stari si sentimente"

A avut o copilarie scaldata in sunetul viorii, iar "daca Bach ar mai trai, ar fi fericit ca a gasit un om pe aceeasi frecventa cu el".

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodoxi celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.