Redactorul-sef Charlie Hebdo: De fiecare data cand facem un desen cu Mahomed sau Dumnezeu, aparam libertatea religioasa

Ultima actualizare: 21-01-2015 04:11
Gérard Biard

Redactorul-sef al Charlie Hebdo Gérard Biard a aparat intr-un interviu caricaturile controversate cu Profetul Mahomed publicate de catre saptamanalul satiric, afirmand ca ele contribuie la apararea libertatii religioase, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"De fiecare data cand facem un desen cu Mahomed, de fiecare data cand facem un desen cu profeti, de fiecare data cand facem un desen cu Dumnezeu, noi aparam libertatea religioasa", a declarat Gérard Biard potrivit traducerii simultane in engleza a declaratiilor sale, in franceza, intr-un interviu pentru postul american de televiziune NBC.

Potrivit NBC, acest interviu, care urmeaza sa fie difuzat integral duminica, si din care au fost facute publice fragmente sambata, este primul acordat de catre readactorul-sef al Charlie Hebdo unei televiziuni americane de la atacul din 7 ianuarie.

Gérard Biard face declaratii pentru NBC in contextul in care zece persoane au fost ucise si au fost incendiate biserici in Niger vineri si sambata, in cursul unor noi manifestatii violente impotrivva publicarii unei noi caricaturi cu Mahomed de catre Charlie Hebdo.

Acest desen se afla pe prima pagina a primului numar Charlie Hebdo aparut dupa macelul comis pe 7 ianuarie de catre doi jihadisti la sediul publicatiei, soldat cu 12 morti.

Aceasta caricatura a provocat furie in mai multe tari musulmane, in timp ce tari europene si-au consolidat masurile de securitate cu scopul de a preveni o repetare a atentatelor de la Paris, soldate cu 17 morti in total.

"Noi spunem ca Dumnezeu nu trebuie sa fie o figura politica sau publica. El trebuie sa fie o figura privata. Noi aparam libertatea religiei", a declarat Gérard Biard pentru NBC.

In opinia sa, "este vorba despre libertatea de exprimare, dar totdata despre libertatea religioasa". "Religia nu trebuie sa fie un argument politic", a subliniat el.

Gérard Biard raspundea astfel NBC, care l-a intrebat ce crede despre declaratiile Papei Francisc despre acest subiect. seful Bisericii Catolice i-a condamnat pe cei care ucid in numele divinitatii, adaugand ca exista limite ale libertatii de exprimare si ca nu poti insulta si nu iti poti bate joc de religii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO