Amenintari cu moartea din partea ISIS si "risc terorist concret". Politia germana interzice orice adunare publica la Dresda

18-01-2015 16:30


Politie Germania

Politia germana a "interzis orice adunare publica in aer liber" in ziua de luni, la Dresda (est), din cauza unui "risc terorist concret" care ameninta manifestatia saptamanala a miscarii antiislam Pegida, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Toate adunarile publice in aer liber si toate manifestatiile sunt interzise luni, 19 ianuarie, pe teritoriul orasului Dresda", a anuntat politia intr-un comunicat, imediat dupa ce miscarea Pegida a anuntat ca renunta la mitingul de luni, in urma unei amenintari cu moartea - din partea gruparii Statul Islamic - la adresa unuia dintre organizatori.

Miscarea antiislam Pegida isi anuleaza manifestatia de luni, in urma unor amenintari ISIS

Miscarea germana antiislam Pegida a anuntat duminica anularea urmatoarei manifestatii saptamanale, prevazute luni, la Dresda (est), invocand pe pagina de Facobook "'motive de securitate", dupa o serie de amenintari cu moartea provenind de la gruparea Statul Islamic, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Amenintarile il vizeaza pe unul dintre organizatori.

"Ne vedem nevoiti sa luam aceasta masura, in urma unor discutii cu serviciile de politie", scriu reprezentanti Pegida, denuntand "o atingere grava la adresa libertatii de opinie si de a manifesta" din partea unor "forte teroriste".

La mitingurile Pegida (Patrioti europeni impotriva islamizarii Occidentului), organizate din octombrie, participa un numar tot mai mare de persoane, la Dresda.

Luni, la cinci zile de la atentatele comise la Paris in numele jihadului, 25.000 de persoane - un record - au defilat in capitala saxona, cerand o politica mai restrictiva in domeniul imigratiei. In loc sa manifesteze luni, Pegida le cere simpatizantilor sa puna steagul german si o lumanare la fereastra.

"Cerem fiecarui european care sustine libertatea de opinie si se opune fanatismului religios sa instaleze steagul sau national si o lumanare la fereastra", scriu organizatorii, care obisnuiesc sa comunice anonim, pe pagina de Facebook, refuzand sa comunice in mod direct cu jurnalisti.

Serviciile de informatii germane se tem de posibile atacuri teroriste asupra coloanelor miscarii antiislam, care defileaza in fiecare zi de luni in mai multe orase germane, incepand din octombrie, scria revista Der Spiegel in editia de sambata.

Potrivit saptamanalului, "servicii de informatii straine" i-au anuntat pe omologii lor germani ca au interceptat comunicatii intre "jihadisti cunoscuti", in care erau evocate "posibile atacuri impotriva marsurilor saptamanale Pegida".

Aceste informatii sunt luate "foarte in serios" de catre autoritati, scrie der Spiegel, care citeaza o sursa "de rang inalt" din domeniul securitatii germane.

Aproximativ zece perchezitii vizand "miscarea islamista" au fost efectuate vineri dimineata la Berlin, iar doua persoane au fost arestate.

Razii in presupuse medii islamiste au avut loc, in ultimele zile, in Belgia, Franta si Grecia.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO