"Daca admit ca mi-e frica, presa moare". Cine erau cei cinci caricaturisti Charlie Hebdo ucisi si controversele din jurul lor
In urma atacului terorist, saptamanalul de satira ''Charlie Hebdo'' a ramas fara 5 caricaturisti de exceptie. Toti sunt considerati acum niste martiri ai libertatii de exprimare, dar sunt si voci care insinueaza ca au exagerat in provocarile lor.
Pe de alta parte, unii se tem ca un efect colateral al tragediei va aduce un plus de popularitate pentru lidera de extrema dreapta Marine Le Pen, care aspira la functia suprema in Franta.
Charlie Hebdo cocheta dintotdeauna cu scandalul si controversele. De la primele numere, revista s-a remarcat prin felul dezinvolt in care ii trata pe politicieni si personalitatile publice. Tabuurile religioase si figurile dreptei franceze erau tinte predilecte.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dar abia decizia din 2006, de a publica caricaturi cu Mohammed, a agitat cu adevarat spiritele, in conditiile in care infatisarea profetului este interzisa in Islam.
"Da, provocam, o facem de peste 20 de ani, dar asta s-a observat abia cand ne-am luat de o anumita parte a Islamului, o minoritate care creeaza probleme", a spus Stephane Charbonnier, a spus redactorul-sef al revistei.
Cu pumnul ridicat, desenatorul Charb isi revendica dreptul de a rade de orice. "Cum sa traiesc intr-o tara in care nu mai pot rade de cutare subiect pentru ca imi risc viata, ori un proces. Nu, in cazul asta prefer sa mor", a mai spus Stephane Charbonnier.
Alaturi de redactorul-sef a murit si Jean Cabu, creatorul unor personaje emblematice de benzi desenate. A semnat si una dintre cele mai controversate caricaturi, in care isi imagina ca "profetul Mahommed se plange ca ii este greu sa fie adorat de idioti".
"In urma cu 20 de ani nu prea exista integrismul religios. Asta e ceva nou! Asa ca acum ne alegem cu reprosuuri si chiar amenintari", spunea Cabu.
Mentorul tuturor era George Wolinski, si el victima a masacrului de miercuri. "Singura bariera e prostia. Putem spune orice, doar ca uneori trebuie sa fim mai atenti cu felul in care o facem", spunea Wolinski.
Caricaturistul roman Stefan Popa Popas a fost prieten bun cu cinci dintre colegii sai de breasla ucisi la Paris. "Normal ca e un soc pentru oricine, mai mult pentru mine ca eu am fost prieten cu ei si am avut o relatie speciala si cu Cabu si cu Wolinski si cu Tignouss. Este greu sa accepti ca acesti oameni nu mai exista, mai ales ca in anii 80 eu am fost numit de presa franceza Cabu al Europei", spune romanul.
Adept al convingerii ca libertatea de expresie trebuie sa fie limitata si de bunul simt personal, Srefan Popa Popas si-a vazut ultima oara colegii francezi anul trecut. "Noi ne intalnim cel mai mult la diverse festivaluri, practic mancam impreuna, desenam impreuna, bineinteles fiecare la masa lui. Ne plimbam si vedeam fiecare ce face", a mai spus romanul.
Vocatia provocatoare a celor de la Charlie Hebdo face valuri chiar si dupa tragedia de miercuri. Un editorial al Financial Times, care denunta politica editoriala "iresponsabila" si "stupida" a revistei, a atras un suvoi de reactii indignate. De asemenea si alte importante institutii de presa din lume, intre care ziarele The Telegraph si The New York Times, sunt acuzate de cenzura, pentru ca au ales sa nu difuzeze caricaturile cu profetul Mahomed publicate de Charlie Hebdo.
"Daca admit ca mi-e frica atunci s-a zis cu toate, nu mai facem ziare, gata cu polemicile, presa moare", mai spunea Charbonnier.