Primul numar Charlie Hebdo de dupa atac nu se mai gaseste la chioscuri, in Franta. Tirajul revistei a fost marit. FOTO


Ultimul update: Sambata 17 Ianuarie 2015 01:39
Data publicarii: Miercuri 14 Ianuarie 2015 07:46
Categorie: Charlie Hebdo

Tirajul primului numar Charlie Hebdo de dupa atacul armat care i-a decimat redactia, scos miercuri, a fost marit de la trei la cinci milioane de exemplare, pentru a face fata unei cereri exceptionale in Franta.

"Editorul a decis in aceasta dimineata sa creasca tirajul la cinci milioane" de exemplare, a declarat Véronique Faujour, presedinta Messageries Lyonnaises de Presse (MLP).

Vor fi distribuite aproximativ 500.000 de exemplare pe zi, ceea ce va permite tuturor chioscurilor care il cer sa se reaprovizioneze, a subliniat ea.

Primul numar al Charlie Hebdo de dupa atacul armat care i-a decimat redactia, in urma cu o saptamana, nu se mai gasea, la ora 7.00 GMT (9.00, ora Romaniei) in numeroase chioscuri din Franta.

"Nu mai e", repetau numeroase chioscuri pariziene, provocand dezamagre clientilor. Multi dintre ei s-au aruncat asupra editiei Le Canard Enchainé, cel mai mare saptamanal de satira din Franta, care titra miercuri, in semn de solidaritate cu Charlie Hebdo, "Inainte, baieti, nu va lasati".

"Este incredibil. Aveam o coada de 60-70 de persoane in fata magazinului, cand am deschis", povesteste administratora unui chiosc din Paris.

"N-am vazut niciodata asa ceva. Cele 450 de exemplare pe care le aveam au disparut in 15 minute", a adaugat ea.

In alte puncte de vanzare, ca de exemplu in statia de metrou Opéra, in centrul Parisului, chioscarii independenti au primit doar cate 50-100 de exemplare fiecare.

"Alte exemplare sunt asteptate joi si vineri", spun ei clientilor disperati.

Posturi de radio franceze difuzau declaratii ale unor persoane care au facut o noapte alba pentru a fi sigure ca obtin acest numar istoric. Mai multi clienti si-au rezervat de marti cate un exemplar la punctul de unde cumparar ziare.

Miercuri dimineata, cand se implineste o saptamana de la atacul din redactia Charlie Hebdo, la chioscuri a ajuns o noua editie a publicatiei.

Revista a fost scoasa in 3 milioane de exemplare, fata de 60 de mii - tirajul sau obisnuit - si va sta la vanzare timp de doua saptamani. Noua editie a Charlie Hebdo a fost tradusa in mai multe limbi, printre care spaniola, engleza si araba.

Miercuri dimineata s-au format cozi la chioscurile de ziare din Franta pentru primul numar din „Charlie Hebdo” dupa atacul terorist.

O trupa din Franta a creat o piesa in semn de omagiu pentru victimele atentatului de la Charlie Hebdo. In videoclip apar caricaturistii omorati de fratii Kouachi. Relaxati, deseneaza pe un panou din sticla.

Asa cum spun si versurile melodiei, Charlie Hebdo a supravietuit atacului, iar dovada este asa numita editie a supravietuitorilor, care a ajuns miercuri la chioscuri. "Eroul" primei pagini este profetul Mahomed, o alegere menita sa arate lumii ca Charlie Hebdo ramane fidel principiilor sale. Profetul are o lacrima pe obraz si tine in mana pancarta cu textul "Si eu sunt Charlie", sub titlu impaciuitor :"Totul a fost iertat."

"M-am uitat la personaj, Ia Mohammed, plangea. Atunci mi-a venit ideea si am scris deasupra: "Totul a fost iertat". Apoi am inceput sa plang. Asa a luat nastere prima pagina", a spus caricaturistul Renald Luzier.

Profetul Mohamed nu apare insa si in alte pagini ale revistei, care sunt pline de desene create de supravietuitori.

"Suntem caricaturisti si facem desene, cum faceam cand eram copii. Teroristii au fost si ei copii candva, dar, la un moment dat, si-au pierdut simtul umorului", considera Luzier.

Renald Luzier, sau Luz, este in viata pentru ca s-a trezit tarziu in dimineata fatidica, dupa ce isi sarbatorise ziua de nastere.

"Am ajuns dupa toti ceilalti, am intarziat la sedinta de sumar. Auzeam focuri de arma pe la toate colturile, asa ca am stat ascuns", a spus barbatul.

Redactia a multumit tuturor pentru sprijinul moral, dar si pentru ajutorul material. In 72 de ore, au strans un milion de euro din donatii oferite de francezi, fara sa fie luate in calcul sumele generoase donate de vedete, ori de companii mari.

VIDEO PROTVPLUS.RO