Banatenii sunt invitati la o plimbare cu trenul pe cea mai veche cale ferata din tara, Oravita-Anina

22-05-2013 12:26


cale ferata Oravita-Anina

 Anul acesta se implinesc 150 de ani de la darea in functiune a primei cai ferate din Romania. Este vorba despre calea ferata Oravita-Anina, declarat monument istoric de interes national in anul 2004.

 Cunoscuta in vremurile bune sub numele de Semmeringul Banatean, calea ferata a fost data in folosinta in 25 noiembrie 1863 pentru transportul de marfa si in 18 noiembrie 1869, pentru cel de persoane. Constructia ei s-a facut in perioada 1861-1863 si a presupus un efort uman si financiar foarte mare, dar mai ales o maiestrie a inginerilor si muncitorilor, datorita terenului dificil din zona.

Prima cale ferata montana din Romania ofera si cele mai spectaculoase peisaje din Muntii Aninei. Are o lungime de 33 de kilometri si cuprinde 14 tunele si 10 viaducte. Unele tuneluri sunt cele mai vechi folosite in Europa.

Compania Nationala de Cai Ferate a hotarat ca din 1 noiembrie 2010, calea ferata Oravita-Anina sa fie inchisa pentru ca este neprofitabila. Reactiile nu au contenit sa apara, iar banatenii au creat si o petitie impotriva inchiderii liniei ferate, adresata Ministerului Turismului si Societatii Nationale de Cai Ferate Romane.

In prezent, trenul care mai circula pe aceasta ruta este format dintr-o locomotiva diesel electrica romaneasca, construita special pentru linia Oravita-Anina si doua vagoane de clasa a II-a, necompartimentate, cu banci de lemn, construite in 1930. Incalzirea interioara se facea odata pe aburi, in mijlocul vagonului se afla un compartiment unde se gaseste cuptorul. Un alt tren care mai circula pe acest traseu, dar numai la ocazii speciale, este „Nostalgia”.

Sambata, Liga Banateana si Asociatia Feroviarilor Banateni ii invita pe toti doritorii la o plimbare cu trenul pe cea mai veche cale ferata care implineste 150 de ani de la infiintare.

Programul trenului care va circula pe aceasta ruta este:
Oravita ( ora de plecare 14:50) - Anina (16:41 ora de sosire)
Anina ( ora de plecare 17:05) - Oravita (ora de sosire 18:56)

Pretul unui bilet CFR intreg pe relatia Oravita - Anina si retur este de 10.4 lei, iar pentru elevi, studenti si pensionari se aplica gratuitati, de 50%.

De asemenea cei interesati vor avea la dispozitie un microbuz de 18 locuri, pentru deplasarea pana la Oravita, aceste locuri urmand a fi ocupate de cei care vor confirma primii participarea. Plecarea cu microbuzul si cu mașinile personale din Timisoara va fi la ora 10.00 de pe Calea Sagului de la “Turist”.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO