Pericolul ascuns al pantofilor cu toc. Un studiu recent arata ce se intampla cand femeile poarta tocuri mai mult de 2 ore

Ultima actualizare: 17-04-2015 07:04
tocuri

Orice femeie isi doreste sa poata purta cu gratie incomozii pantofi cu toc inalt, insa obsesia pentru aceste incaltari este mult mai periculoasa decat cred reprezentantele sexului feminin.

Un studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea Stanford arata ca purtatul pantofilor cu toc un timp indelungat pune o mare presiune pe articulatiile genunchilor, crescand riscul de a face artrita, prin degradarea cartilajului care absoarbe in mod normal socul in mers sau alergare.

"Din cauza unghiului anormal la care stau picioarele pe tocuri, presiunea asupra genunchiului creste cu 25%, chiar si atunci cand doar stai pe loc", spune Tim Allardyce, fizioterapeut si ortoped.

Un sondaj facut pe 1.200 de femei arata ca 93% dintre acestea sustin ca se simt mai sexy si mai feminine atunci cand poarta tocuri, 88% spun ca se simt mai stilate, iar 77% cred ca tocurile le fac sa para mai slabe.

Pentru ca nu renunta la tocurile inalte, din ce in ce mai multe femei au nevoie de operatii pentru inlocuirea articulatiilor uzate. Altfel spus, femeile sunt dispuse sa-si sacrifice sanatatea in schimbul catorva ore in care sa se simta mai bine in pielea lor.

Medicii recomanda insa ca pantofii cu un toc mai mare de 5 centimetri sa fie purtati cel mult doua ore. "Dupa doua ore, luati o pauza si incercati, daca e posibil, sa mergeti desculta 30 de minute, pentru a permite picioarelor sa se refaca", spune Allardyce.

Mai mult, pantofii cu toc pot declansa si alte afectiuni ascunse, asa cum s-a intamplat in cazul Gemmei Flanagan, o tanera din SUA. Ea a ramas paralizata, suferind de o boala foarte rara, iar totul s-a intamplat din cauza pantofilor cu toc pe care i-a purtat la o petrecere in Las Vegas. Dupa ce s-a distrat o noapte intreaga, Gemma s-a trezit cu o durere foarte ciudata la picioare. A ignorat durerile si in zilele ce au urmat, dar la un moment dat a realizat ca nu mai poate sa se miste, sa vorbeasca sau sa manance.

"Cand m-am trezit dupa petrecerea din Vegas, simteam ca am ace in picioare. Sunt destul de feminina si imi place sa port tocuri, asa ca sunt obisnuita sa ma doara picioarele dupa o noapte in oras. Nici intr-o mie de ani nu as fi crezut ca as putea paraliza ", a declarat Gemma Flanagan.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO