De la incaltarile cu platforma din lemn la tocurile cui moderne. Istoria pantaofilor "care fac piciorul frumos", in imagini
Femeile au jurat iubire neconditionata pantofilor sau sandalelor cu tocuri. O expozitie deschisa la New York incearca sa desluseasca misterul acestei legaturi, de la incaltarile platforma confectionate inainte de 1.600 si pana la tocurile cui moderne.
Care nu doar ca "fac piciorul frumos", dar il si inalta, uneori chiar cu 20 de centimetri!
Killer Heels ( "Tocuri criminale") - Denumirea expozitiei de la Brooklyn Museum spune totul.
De-a lungul timpului, incaltarile platforma sau tocurile inalte au fost un simbol al senzualitatii, feminitatii si stralucirii.
Lisa Small, curator: "Am urmarit sa aduc laolalta incaltari cu toc istorice si contemporane, care stau marturie pentru toate aceste forme uimitoare intalnite de-a lungul secolelor".
Cele mai vechi exemplare dateaza din a doua jumatate a secolului al 16-lea - incaltari cu platforma, facute din lemn sau pluta, purtate atat de nobilele virtoase, cat si de curtezane, in Venetia Renasterii. Ne putem imagina "chinurile" indurate de frumoasele venetiene; si, de ce nu, descoperim sursa de inspiratie a incaltarilor ce sfideaza gravitatia cu care se afiseaza uneori Lady Gaga.
Dar istoria tocului e mult mai veche. Expozitia prezinta o imagine a Afroditei, din primul veac dinainte de Hristos, in care zeita frumusetii si iubiri poarta un soi de sandale cu talpa inalta.
Dintre creatiile contemporane se remarca o pereche de pantofi, imaginati de doi designeri niponi, in proiectul Vindecand Fukushima.
Lisa Small, curator: "Au imaginat aceasta pereche de pantofi cu un mecanism incorporat care contine semintele unei plante ce decontamineaza solul".
Cele 178 de exponate NU sunt prezentate in mod cronologic, pentru a sugera influentele dintre culturi si stiluri. Astfel, printre tocuri stiletto si creatii contemporane se gasesc sandale de lemn purtate in baile turcesti din vremea Imperiului Otoman. Sau papuci cu broderii delicate, purtati de aristocratele secolul al 18-lea.