Pamantul, in fata unei extinctii in masa. Cercetatorii avertizeaza ca schimbarile climatice sunt ireversibile

Ultima actualizare: 16-02-2014 06:59
ghetar

De-a lungul istoriei, pe Terra au avut loc cinci extinctii in masa. Un expert sustine ca acum suntem in fata celei de-a sasea.

In trecut, Terra a suferit cinci extinctii masive, insa cea mai grava a fost cea de acum 250 de milioane de ani, cand 96% dintre speciile marine si 70% dintre speciile de uscat au disparut. Tot procesul de extinctie a durat doar 60.000 de ani.

Acum, oamenii de stiinta sunt de parere ca actuala combinatie intre schimbarile climatice, distrugerea habitatelor nationale si relocarea unor animale face ca multe specii sa fie in pericol, informeaza Daily Mail.

Un grup international de cercetatori, Intergovernmental Panel on Climate Change, a anuntat in 2007 ca intre 20 si 30% dintre specii se vor confrunta cu riscul disparitiei, daca temperatura medie planetara creste cu doar 2 grade Celsius.

Un alt risc il reprezinta introducerea unor specii straine in ecosisteme, care pot altera lanturile trofice locale. Astfel speciile locale dintr-o zona pot ramane fara hrana, atunci cand o specie straina, care nu are pradatori naturali acolo, este introdusa.

In cartea sa, "A sasea extinctie", scriitoarea Elizabeth Kolbert vorbeste despre ce se poate intampla daca procesul de extinctie este accelerat. Ea sustine ca nu este normal ca o specie sa dispara in timpul vietii unui om. Rata normala de disparitie a unei specii este incredibil de inceata, dar, in zilele noastre, oamenii de stiinta vad specii care dispar foarte des.

Kolbert a declarat ca schimbarea chimiei oceanelor din cauza poluarii produse de oameni, este cel mai important factor pentru accelerarea extinctiei in masa.

O treime din dioxidul de carbon produs de oameni este capturat de oceane. Cand acesta se dizolva, se transforma intr-un acid, care destabilizeaza volume mari de apa si in influenteaza negativ vietuitorele din oceane.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO