Bacalaureatul se poate schimba din nou. Andronescu: "Acest lucru s-ar putea produce din toamna."
Modificarea bacalaureatului ar fi posibila din toamna, intrucat mai multe schimbari la Legea educatiei, inclusiv cea in acest sens, se afla deja in Senat, care este for decizional, a declarat noul ministru al Educatiei, Ecaterina Adronescu.
"Modificarea bacalaureatului ar fi posibila chiar din aceasta toamna. Avem Legea educatiei in Senat, acesta este for decizional pentru Legea educatiei. Astfel ca, daca vom decide modificarea bacalaureatului, acest lucru s-ar putea produce din toamna", a spus Andronescu, la preluarea mandatului de la Liviu Pop.
Astfel, daca se aproba modificarile privind bacalaureatul, candidatii din 2013 vor sustine acest examen cu probe diferentiate, in functie de profil si filiera. In forma ei actuala, Legea educatiei nationale prevede introducerea bacalaureatului diferentiat din 2016.
Intrebata ce se va intampla cu candidatii care vor fi respinsi la bacalaureatul din 2012, stiuta fiind initiativa ei din 2011, prin care sustinea inscrierea acestora in anul I la facultate si sustinerea examenului pe parcurs, Andronescu a spus ca nu s-a inteles ceea ce a propus anul trecut.
"In 2011, aproape 100.000 de candidati au fost abandonati de societate. Nimeni nu stie ce s-a intamplat cu ei. Trebuie sa cautam solutii, sa vedem la scolile profesionale daca exista locuri, pentru ca acolo pot intra fara bacalaureat", a spus ministrul.
Fii primul care afla subiectele la matematica la Bacalaureat 2012 pe www.stirileprotv.ro. Calculeaza-ti singur media folosind baremul la matematica la BAC 2012
In acelasi context, Ecaterina Andronescu a promis ca va vorbi cu inspectoratele scolare, pentru a vedea daca pot fi valorificate relatiile cu anumiti angajatori care sa poata primi o parte a candidatilor fara bacalaureat.
"Dupa acest examen de bacalaureat, vom face o analiza si vom propune o solutie rapida", a mai spus Andronescu.
Intrebata daca va renunta la camerele de supraveghere de la bacalaureat, noul ministru a spus ca si-ar dori sa nu fie nevoie de ele si sa existe o supraveghere corecta, dar nu poate vorbi inca despre asa ceva. "Ar fi bine sa putem renunta la camere. Mie, daca mi s-ar pune in spate o camera cand am examen cu studentii, nu m-as simti bine. Dar acum nu cred ca putem renunta, inca, la aceste camere", a adaugat Andronescu.
Ministrul Educatiei a comentat si problema subiectului ambiguu de la proba de limba romana a evaluarii nationale, subliniind ca astfel de cerinte ar trebui sa dispara.
"Subiectele de la examenele nationale trebuie sa fie de dificultate medie. Sunt pentru examene, nu pentru concursuri. Subiectele nu trebuie sa fie ambigue", a mai spus Andronescu.