Bacalaureat 2021. Subiectele la Limba și literatura română, publicate de Ministerul Educației

Ultima actualizare: 28-06-2021 15:52
Bacalaureat 2021. Subiectele la Limba și literatura română, publicate de ministerul Educației
StirilePROTV

Subiecte Bacalaureat 2021. Începând de astăzi, elevii din întreaga țară susțin examenul maturității. Prima probă scrisă este cea la Limba și literatura română.

Știrile ProTv vă prezintă subiectele pe care absolvenții le-au avut de rezolvat la la Limba şi literatura română.

Subiectele la profilul uman:

Baremul la profilul uman:

 

Subiectele la profilul real:

Baremul la profilul real:

Potrivit Edupedu, la subiectul I absolvenții de liceu de la profilul uman și pedagogic au avut un text la prima vedere „Viața lui I.L. Caragiale” de Șerban Cioculescu. La subiectul I, punctul B, candidații au avut de redactat un text argumentativ despre „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie”.

Vezi AICI rezolvarea subiectelor la Limba și literatura română

Subiectul al II-lea a fost un comentariu al unei poezii de Ion Vinea.

La Subiectul al III-lea tinerii au avut de redactat un eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

Subiecte Bacalaureat 2021 | Profilul real:

 

 

La subiectul I, absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic au avut un text la prima vedere „Viața lui I.L. Caragiale” de Șerban Cioculescu.

Citește următorul fragment:

Copilăria și adolescența lui Caragiale se caracterizează prin zburdalnicie, independență… Luca și Ecaterina au avut de luptat cu temperamentul rebel, greu de stăpânit al lui Iancu. Ei au adoptat în împrejurare cea mai bună metodă a îngăduinței relative, care dă rezultate mai bune decât constrângerea… Dacă este adevărat că absolvit și clasa a V-a secundară, probabil în Capitală lucru arată că școlarul, chiar dacă se lăsa greu, nu erau o fire cu totul neînfrânată. La moartea tatălui, însă, Iancu (…) începe prin a-și impune voința în fața văduvei. Strămutarea familie la București este a doua biruință a tânărului voluntar înlesnită probabil de sfaturile rudelor bucureștene. Din acest moment, un fiu rău s-ar fi emancipat cu totul din obligațiile familiale, părăsindu-și mama și sora. Iancu s-a arătat vrednic de îndatoririle unui pretimpuriu șef de familie. De la vârsta generoasă a celor 18 ani s-a purtat bărbătește, căutând să-și găsească mijloacele de întreținere pentru dânsul și ai lui. Ca sufleur de al doilea și copist în trupa lui Pascaly concesionară ai teatrului Național din București, suficient retribuit a putut face față nevoilor. Pentru Caragiale, datoria, credem noi, nu era atât un comportament etic cât elanul afectiv al inimii. Iancu se simțea legat de ai lui organic, fără să-și bată capul cu principiile morale. La 20 de ani, cum îi încredințează mai târziu lui Vlahuță, este sănătos și robust și duce bine la tăvăleală…” - Șerban Cioculescu, Viața lui I.L. Caragiale.

”Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat:

1. Indică sensul din text al secvenței în toată vremea.

2. Menționează două dintre îndeletnicirile care îi asigură venituri tânărului I.L. Caragiale, utilizând informații din textul dat.

3. Precizează principiul pe care părinții îl aplică în educarea lui Iancu, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.

4. Explică motivul pentru care I. L. Caragiale ajunge să comunice prin scrisori cu mama și cu sora sa. Prezintă în 30-50 de cuvinte, o trăsătură morală a lui I.L. Caragiale, așa cum reiese din textul dat.

La subiectul II a fost un comentariu al unei poezii de Ion Vinea.

„Comentează textul de mai jos în minimum 50 de cuvinte evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice:

“Limpede vârtej în cerul nostru,
anii ca un stol ne însoțesc,
fragede au fost potecile.
Acum privirea ta luminează înainte.
Ascultă cum îngână fântânile
cuvintele rămase din trecut.
Ce cuminte mâna ta pe umăr
în acest țărâm cu singur drum,
Unde vremea ne poartă ca un cântec de leagăn!”
Ion Vinea, Drum.

La Subiectul III tinerii au avut eseu despre particularitățile unei nuvele studiate.

”Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinți particularități ale unei nuvele studiate. În elaborarea eseului vei avea în vedere următoarele repere:

Evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea nuvelei studiate într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică.

Comentarea a doua episoade/secvențe relevante pentru tematica nuvelei studiate.

Analiza a două elemente de structură, de compoziție și/sau de limbaj semnificative pentru nuvela studiată”.

Subiectele la Bacalaureat 2021 la Limba și literatura română, publicate de ministerul Educației

 

Potrivit Ministerului Educaţiei, pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare. În Capitală vor susţine probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidaţi.

Vedeți aici ce subiecte au picat în 2020 la Limba şi literatura română.

Marţi, 29 iunie, se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba şi literatura maternă, este programată joi, 1 iulie.

Un GHID complet pentru cei care susțin examenul de Bacalaureat este disponibil aici.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00).

Calendar complet BAC 2021

 

Calendarul complet al sesiunii iunie - iulie este următorul:

► 31 mai - 4 iunie 2021 - înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

► 4 iunie 2021 - încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

► 14 - 16 iunie 2021 - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A

► 16 - 17 iunie 2021 - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B

► 18 - 23 iunie 2021 - evaluarea competenţelor digitale - proba D

► 23 - 25 iunie 2021 - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C

► 28 iunie 2021 - Limba şi literatura română - proba E.a) - proba scrisă

► 29 iunie 2021 - Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă

► 30 iunie 2021 - Proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d) - proba scrisă

► 1 iulie 2021 - Limba şi literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă

► 5 iulie 2021 - afişarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00 şi depunerea contestaţiilor în intervalul orar 12:00 - 18:00

► 6 - 9 iulie 2021 - rezolvarea contestaţiilor

► 9 iulie 2021 - afişarea rezultatelor finale.

Cum se desfășoară examenul de BAC 2021

 

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.

Vedeți aici cum arată programa la Limba și literatura română pentru examenul de Bacalaureat 2021.

În acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire şi protecţie: fiecare centru de examen va dispune de de asistenţă medicală, echipamente şi materiale de protecţie (dezinfectanţi, măşti etc.); intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat; în sălile de clasă în care se desfăşoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidaţi o distanţă de 1 metru unul faţă de celălalt, pe rânduri şi între rânduri; în situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximă posibilă; fiecare persoană care are drept de acces în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare; sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini; în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie; colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate. În acelaşi timp, este interzis schimbul de obiecte personale.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană de Organizare a examenului de Bacalaureat, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Modele de subiecte pentru celelalte probe ale examenului de Bacalaureat 2021 sunt disponibile aici.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO