Bacalaureat 2021. Rezolvarea subiectelor la Limba și literatura română

×
Codul embed a fost copiat

Subiecte BAC 2021. Cu emoţii, 133.000 de candidaţi au susţinut luni prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea la Limba şi Literatura Română.

Subiectele la profilul uman:

Baremul la profilul uman:

Citește și
BAC 2021
Bacalaureat 2021. Ce obiecte sunt strict interzise în sala de examen
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Subiectele la profilul real:

 

Baremul la profilul real:

Pentru acest an, centrul naţional de politici şi evaluare în educaţie, care a conceput subiectele, a redus din materia pentru examen, după un an şcolar încercat de pandemie.

De la ora 7:30 elevii au ajuns în sălile de examen. După aproximativ trei ore - atât cât au avut la dispoziție pentru a rezolva subiectele - elevii au ieșit în sfârșit de la examen. Cei mai mulți zâmbind, pentru că au spus că a fost destul de ușor.

Varianta extrasă a fost cea cu numărul patru. La Subiectul I au avut un text la prima vedere, „Viața lui I.L. Caragiale”, la punctul B au avut de conceput un text argumentativ. Subiectul: „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie."

La Subiectul II a fost un comentariu al unei poezii de Ion Vinea, iar la Subiectul II a fost marea surpriză - nuvela. La fel s-a întâmplat și la simulare, așa că pentru unii a fost o surpriză plăcută. Au scris din nou „Moara cu noroc”. Pentru alții a fost o dezamăgire, pentru ca nu s-au mai pregatit pentru nuvelă și pentru examenul de Bacalaureat.

Bacalaureat 2020 | Cum se rezolvau corect subiectele

 

Profesoara Ecaterina Stanca de la Colegiul Național „Tudor Vianu” a rezolvat pentru Edupedu.ro subiectele primite de elevi la Limba Română, de la Bacalaureat 2021.

Subiectul I

1. „mereu”, „tot timpul”, „întruna”

2. „sufleur de al doilea”, „copist”

3. „îngăduința relativă, care dă rezultate mai bune decât constrângerea”

4. nevoile profesionale care l-au despărțit de mamă și soră

5. simțul responsabilității față de mamă și sora sa pe care le ajută cu banii necesari pentru întreținerea zilnică, pentru „o viață așezată”.

Vezi pe Edupedu.ro cum se rezolvă corect și restul subiectelor la Limba şi literatura română de la Bacalaureat 2021.

 

Bacalaureat 2020 | Subiectele pe care absolvenții le-au avut de rezolvat la Limba şi literatura română

 

La subiectul I, absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic  au avut un text la prima vedere „Viața lui I.L. Caragiale” de Șerban Cioculescu.

Citește următorul fragment:

Copilăria și adolescența lui Caragiale se caracterizează prin zburdalnicie, independență… Luca și Ecaterina au avut de luptat cu temperamentul rebel, greu de stăpânit al lui Iancu. Ei au adoptat în împrejurare cea mai bună metodă a îngăduinței relative, care dă rezultate mai bune decât constrângerea… Dacă este adevărat că absolvit și clasa a V-a secundară, probabil în Capitală lucru arată că școlarul, chiar dacă se lăsa greu, nu erau o fire cu totul neînfrânată. La moartea tatălui, însă, Iancu (…) începe prin a-și impune voința în fața văduvei. Strămutarea familie la București este a doua biruință a tânărului voluntar înlesnită probabil de sfaturile rudelor bucureștene. Din acest moment, un fiu rău s-ar fi emancipat cu totul din obligațiile familiale, părăsindu-și mama și sora. Iancu s-a arătat vrednic de îndatoririle unui pretimpuriu șef de familie. De la vârsta generoasă a celor 18 ani s-a purtat bărbătește, căutând să-și găsească mijloacele de întreținere pentru dânsul și ai lui. Ca sufleur de al doilea și copist în trupa lui Pascaly concesionară ai teatrului Național din București, suficient retribuit a putut face față nevoilor. Pentru Caragiale, datoria, credem noi, nu era atât un comportament etic cât elanul afectiv al inimii. Iancu se simțea legat de ai lui organic, fără să-și bată capul cu principiile morale. La 20 de ani, cum îi încredințează mai târziu lui Vlahuță, este sănătos și robust și duce bine la tăvăleală…” - Șerban Cioculescu, Viața lui I.L. Caragiale.

- Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat:

- Indică sensul din text al secvenței în toată vremea.

- Menționează două dintre îndeletnicirile care îi asigură venituri tânărului I.L. Caragiale, utilizând informații din textul dat.

- Precizează principiul pe care părinții îl aplică în educarea lui Iancu, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.

- Explică motivul pentru care I. L. Caragiale ajunge să comunice prin scrisori cu mama și cu sora sa. Prezintă în 30-50 de cuvinte, o trăsătură morală a lui I.L. Caragiale, așa cum reiese din textul dat.

La subiectul al II-lea, absolvenții de liceu au de comentat o poezie, iar la cel de-al treilea subiect au avut de comentat particularitățile unei nuvele studiate.

Bacalaureat 2020 | Câți elevi susțin examenul anul acesta

 

Conform ministrului Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, doar 77% dintre absolvenţii din promoţia curentă s-au înscris în această primă sesiune, procentul fiind mai mic comparativ cu cel al elevilor din promoţia trecută care au susţinut examenul.

Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare. În Capitală vor susţine probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidaţi.

Examenele de Bacalaureat durează trei ore, încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în centrul de examen se face între orele 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate.

Candidații la Bacalaureat se vor așeza câte unul în bancă, în ordine alfabetică, conform listelor afișate la avizier sau pe ușa sălii de examen. Fiecare elev primește apoi o coală de hârtie tipizată, pe care trebuie să își scrie numele cu majuscule, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt în actul de identitate, precum și celelalte date de pe colțul de foaie ce urmează să fie lipit.

Bacalaureat 2021 | Ce subiecte au picat anul trecut la limba și literatura română

 


Probele scrise ale examenului de Bacalaureat încep pe data de 28 iunie, cu Limba şi literatura română - proba E.a), urmată pe 29 iunie de proba obligatorie a profilului - proba E.c). Pe 30 iunie este programată proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d) şi pe 1 iulie - cea de Limba şi literatura maternă - proba E.b).

Primele rezultate vor fi afişate pe 5 iulie - până la ora 12:00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi în intervalul orar 12:00 - 18:00.

Pe 9 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

Bacalaureat 2021 | Modele de subiecte pentru BAC

 

Bacalaureat 2020 | Reguli de respectat în timpul examenului de BAC

 

Din momentul în care subiectele sunt distribuite, niciun elev nu mai poate intra în sala de examen.

Candidații pot să iasă din sala de examen cel mai devreme după o oră și jumătate, doar dacă predau lucrarea și semnează de predare.

În cazuri excepționale, dacă se simt rău, candidații pot cere părăsirea temporară a sălii și vor fi însoțiți de unul dintre profesorii asistenți, până la reîntoarcerea în sala de examen. Dar timpul alocat rezolvării subiectelor nu se va prelungi.

Absolvenții de liceu au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații pot să folosească doar cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru realizarea schemelor și a desenelor pot să utilizeze doar creion negru. La examenele la Matematică și Geografie, elevii au voie să folosească instrumente de desen.

În examen se folosește numai hârtia care le este distribuită elevilor de către profesorii asistenți.

Dacă vor să corecteze o greșeală pe foaia de examen, absolvenții de liceu trebuie să taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală.

După ce se termină cele 3 ore de examen, candidații predau lucrarea în forma în care aceasta se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sala de examen până când este predată și ultima lucrare.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Bacalaureat 2021. Ce subiecte au picat anul trecut la limba și literatura română
Bacalaureat 2021. Ce subiecte au picat anul trecut la limba și literatura română

În câteva zile, elevii vor trece prin emoțiile probelor scrise la sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului din 2021.

Bacalaureat 2021. Ce obiecte sunt strict interzise în sala de examen
Bacalaureat 2021. Ce obiecte sunt strict interzise în sala de examen

Examenul național de Bacalaureat 2021 începe luni, cu examenul scris la Limba și literatura română.

Bacalaureat 2021. Modele de subiecte pentru Limba şi literatura română
Bacalaureat 2021. Modele de subiecte pentru Limba şi literatura română

Bacalaureat 2021. Probele scrise ale examenului de Bacalaureat încep luni, cu proba scrisă la limba și literatura română.

Bacalaureat 2021. Toate informațiile de care elevii au nevoie înainte de examen
Bacalaureat 2021. Toate informațiile de care elevii au nevoie înainte de examen

Bacalaureat 2021Începând de luni, 28 iunie, elevii din întreaga țară vor susține examenul maturității.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Surse: PSD a propus să îl susțină pe candidatul Piedone la Primăria Capitalei. PNL a refuzat
Surse: PSD a propus să îl susțină pe candidatul Piedone la Primăria Capitalei. PNL a refuzat

Surse din interiorul coaliției de guvernare PSD-PNL afirmă că, în discuția de luni, PSD l-a propus pe Cristian Popescu Piedone candidat comun la Primăria Generală, dar liberalii au refuzat să susțină această variantă.