Sfatul unei eleve cu media 10 la BAC pentru cei care vor da examenul în următorii ani
Cu cele mai multe medii de 10 din ultimii 16 ani, dar şi cu o rată de promovare mai mică decât anul trecut cu 7 procente, bacalaureatul din această vară se încheie.
Marți au fost afişate rezultatele, după noua formula: cu coduri de identificare pentru elevi, fără nume.
Chiar dacă primele rezultate s-au afişat pe site-ul ministerului Educaţiei la prânz, au fost şi elevi care s-au adunat în fața liceelor. Mai mult pentru susţinere reciprocă.
Elev: "Site-ul nu merge, am venit aici, să mă pot stresa împreună cu colegii".
Reporter: "Ai emoţii?"
Elev: "Un pic da. Să vedem ce va fi."
Anul acesta, 232 de candidaţi au obținut media 10, sunt cei mai mulţi din ultimii 16 ani.
Elevă: "10 la română, 10 la istorie, 10 la geografie, 10 media generală"
Bianca este din Timişoara şi este unul dintre elevii de 10. A fost deja admisă la o universitate din Marea Britanie, unde va studia drept internaţional.
Bianca Nicoleta Mănoiu: "Aştept să mă dezvolt pe mine ca persoană, să aflu lucruri noi. Să îmi găsesc cumva, nu menirea, vocaţia"
Şi Irina a obţinut media maximă la examen.
Irina Coman, Colegiul Naţional Vasile Alecsandri, Galaţi: "Singura problemă este atenţia. Pentru toţi care dau BAC-ul la anul, în anii viitori. Să te concentrezi pe subiecte, pe ce faci acolo."
Miruna Cărmîzan, Colegiul Naţional Mihail Kogălniceanu, Galaţi: "Mă gândesc şi la o carieră didactică, dar ştiu că îmi oferă şi multe alte posibilităţi şi vreau să valorific fiecare oportunitate pe timpul facultăţii."
Ce notă a obținut Selly la BAC
Vloggerul Selly a obţinut la examenul de bacalaureat media 9,60. După afişarea rezultatelor a făcut public, pe contul său de instagram, codul unic, pentru ca oricine să îi poată vedea notele.
Anul acesta, rata de promovare a fost de 62,9%, cu aproape 7 procente mai mică faţă de anul trecut. Au trecut cu bine de acest examen aproximativ 92.000 de elevi, din cei peste 147.000 prezenţi. Nu au fost subiecte chiar uşoare, ne spune Tudor, vice-preşedinte al consililiului naţional al elevilor.
Vicepreşedinte consiliul elevilor: "Examenul în sine a fost surprinzător de greu la prima vedere. S-a simţit la limba română şi la a 3-a probă că a fost mai uşor. Dar atât pentru mine, cât şi pentru colegii mei proba la matematica a fost mai grea şi asta s-a simţit şi în note."
Profesorii spun însă că subiectele au fost accesibile.
Sorin Ionescu, director Colegiul Naţional Bănăţean: "Un copil care a învăţat constant putea să obţină o notă bună şi foarte bună, parcurgând doar ce i s-a dat de către profesorul de la clasă. Pe de altă parte, aceşti copii trebuie felicitaţi de două ori: pe de-o parte pentru rezultatele obţinute, şi pe de altă parte că au învins în această perioadă, în care toată lumea se teme."
Judeţele cu cea mai mare rata de promovare sunt Cluj, Sibiu, Iaşi şi Braşov. În Capitală, rata de promovare a fost de 70%.
Cristian Tănase, purtător de cuvand ministerul Educaţiei: "Judeţele cu cea mai mică rată de promovare sunt Ilfov, Giurgiu, Mehedinţi şi Gorj"
Cei care sunt nemulţumiţi de rezultate pot depune contestații până mâine la prânz.