VIDEO. Cum arată ultimul model lansat de Toyota. Nu poluează și poate fi alimentat în 5 minute

Ultima actualizare: 16-01-2020 11:14

Mașinile electrice sunt tot mai populare, dar nu sunt singura opțiune de viitor. O companie japoneză tocmai a prezentat noul model cu baterie cu celule de hidrogen.

Tehnologia este însă mai greu de implementat în Europa pentru că nu sunt nici pe departe suficiente stații de alimentare pentru astfel de vehicule.

Din ofertă nu lipsesc autoturismele de lux și cele cu combustibil fosil.

În timp ce multe companii auto se îndreaptă către autoturisme alimentate cu baterii electrice, Toyota a lansat la Amsterdam a doua generaţie a modelului Mirai - care foloseşte bateriile cu hidrogen.

Vincent Dewaersegger, director Toyota: "Autoturismul a fost proiectat de la bun început pentru a fi alimentat cu hidrogen, ca să avem mai multă libertate în ceea ce priveşte designul."

Reprezentanţii companiei susţin că autoturismul are o autonomie cu 30% mai mare față de prima generaţie, datorită celor trei celule de hidrogen amplasate inteligent.

Vincent Dewaersegger: "E ceva revoluţionar, are o autonomie de 650 de kilometri într-un singur rezervor. Şi durează doar 5 minute ca maşina să fie alimentată complet, ceea ce e foarte bine."

Marea problemă este lipsa infrastructurii. În Europa sunt doar 125 de staţii de alimentare cu hidrogen. Compania japoneză nu a trecut cu vederea nici autoturismele electrice. În prim plan a fost un model Lexus cu patru motoare aflate în roți. Maşina are un design futurist şi este dotată cu tehnologie care îi permite să circule fără şofer.

Ian Cartabiano, designerul modelului LF-30: "Nu e uşor să dai o definiţie acestei maşini. E undeva între un sedan, un coupe, un crossover şi o maşină de lux. Sunt încântat că am reuşit să creăm o nouă categorie de autoturism de lux."

Printre exponate s-a numărat şi un autoturism cu motor tradiţional.

Tatsuya Namura, director de marketing Toyota: "Cea mai mare diferenţă este greutatea. Am redus aproape 100 de kilograme şi asta chiar influenţează modul în care e condusă maşina şi cum o simţi atunci când eşti la volan."

Compania japoneză are planuri mari. A lansat un brand pentru toate echipamentele high tech pe care vrea să le aducă pe piaţa special pentru cei care utilizează servicii de car-sharing. Pe lista produselor noi apar trotinete şi scutere electrice.

Johan van Zyl, CEO Toyota Europa: "Clienţii viitorului nu vor doar să deţină autoturisme, vor să le folosească, unii vor doar să le împrumute, fără să le afecteze balanţa veniturilor."

La salonul auto din Belgia, luxul şi maşinile exclusiviste domină scena. Ediţia din acest an, cu numărul 98, are un segment dedicat autoturismelor foarte scumpe, cum ar fi Bentley, Ferrari şi Krugger. Printre lansările mult aşteptate se numără noul Mercedes GLA, dar şi alte modele produse în serie limitată.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO