Studentii din Cluj au creat trei aplicatii prin care spera sa reduca numarul accidentelor auto. Cum functioneaza acestea
Mai multi tineri cu idei de la Universitatea Tehnica din Cluj au creat trei aplicatii pentru telefonul mobil si tableta, care ii vor ajuta pe soferi.
Fiecare pieton care apare pe zona carosabilului este incadrat intr-un dreptunghi, iar soferul va primi o avertizare sonora sau culoarea dreptunghiului se va schimba in rosu.
Aceasta aplicatie care ajuta la detectarea pietonilor foloseste camera de pe telefonul mobil sau de pe tableta si nu aveti nevoie de acces la internet.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
"Ne concentram pe doua lucruri, unu - timpul de procesare sa fie cat mai mic, adica avertizarea sa vina cat mai repede, adica intr-o zecime de secunda - iar un alt aspect este acuratetea", a spus cercetatorul Arthur Costea.
Unele masini mai noi au deja instalate aceste camere speciale care transmit informatia spre computerul de bord. Asa ca mai ramane doar ca soferii sa descarce aplicatia si sa o instaleze in sistem.
In momentul in care un pieton paseste pe carosabil, aplicatia il detecteaza la o distanta care poate sa ajunga pana la 50 de metri, timp suficient pentru ca soferul sa reactioneze.
Insa autoturismele mai vechi pot folosi tehnologia doar prin intermediul unui smartphone sau tableta fixate pe un suport fix. Daca vor, soferii isi pot monta camere cu infrarosu care costa 3.000 de euro.
Este nevoie de camera infrarosu, care se monteaza in spatele grilajului de la masina si imaginile cu infrarosu se trimit la un alt sistem care le preia si le prelucreza pentru a recunoaste pietonii.
Aplicatiile ii pot ajuta pe soferi in trafic si pe timp de noapte sau daca afara este ceata.
"Se iau imagini din scene de trafic, iar pe baza acestor imagini se proceseaza in timp real care sunt conditiile de luminozitate in mediu, iar pe baza conditiilor se estimeaza viteza optima pentru deplasarea in siguranta", a spus cercetatorul Mihai Negru.
In acest fel, inventatorii spera ca numarul accidentelor in care sunt implicati pietonii va scadea considerabil. Tinerii cercetatori de la Univeristatea Tehnica din Cluj au dezvoltat aceste aplicatii dupa ce au accesat 1,5 milioane lei prin fonduri europene.
Sursa: Pro TV
Etichete: accident, masini, auto, aplicatie, pietoni,
Dată publicare:
30-09-2014 19:01