Sfaturi pentru soferi pe timp de ger. Cat de important e lichidul de parbriz si ce trebuie sa faceti daca ingheata portierele
Dupa o noapte de ger, proprietarii service-urilor auto din Bucuresti spun ca numarul clientilor s-a dublat.
Multi soferi au uitat sa-si schimbe lichidul de parbriz folosit vara, care a inghetat bocna, iar altii au venit sa-si repare sistemul de dezaburire a masinii. Si, chiar daca strazile sunt acoperite de zapada de cateva zile, inca mai sunt soferi care abia acum isi schimba cauciucurile de vara.
Vizibilitatea in trafic e cea mai importanta, asa ca aveti grija ce fel de lichid de parbriz folositi. Cel de vara o sa inghete imediat pe gerul asta. Iata si un mic experiment: aici avem un lichid de parbriz rezistent la minus 20 de grade Celsius. O sa il torn in dreptul soferului, iar aici l-am amestecat cu cel de vara si o sa-l torn in dreptul pasagerului.
Dupa nici un minut, lichidul de parbriz diluat incepe sa inghete. In mers, viteza vantului accelereaza procesul si in cateva minute se transforma intr-o pelicula de gheata. Pe cealalta jumatate, in dreptul soferului, vizibilitatea e mult mai buna, dar cu sistemul de incalzire oprit, si aici apar flori de gheata.
Maria Cretu, reprezentant Service Auto: "Au fost probleme mari cu lichidul de parbriz din cauza gerului. Unui client i-am dezghetat instalatia cu uscatorul de par."
Mecanicii auto va recomanda sa verificati si lichidul de frana, pentru ca in timp isi pierde din proprietati. Cand e ger, incercati daca se poate sa nu lasati masina cu frana de mana trasa dupa ce ati parcat, pentru ca riscati sa ramaneti cu rotile blocate. Lasati doar schimbatorul bagat in viteza.
Din cauza gerului, stergatoarele sunt primele care isi pierd eficienta pentru ca lamele, din cauciuc, devin rigide si nu mai curata parbrizul. Ba chiar il pot zgaria, daca sunt pline de gheata. Inainte sa plecati la drum, verificati-le.
Daca ati schimbat cauciucurile de vara cu unele de iarna, nu ar trebui sa aveti probleme. Specialistii sustin ca acestea isi vor pastra proprietatile chiar si pe un ger aspru.
Si cum meteorologii anunta ca va aparea in romania fenomenul freezing rain, adica o ploaie inghetata, veti gasi masina acoperita de un strat de gheata. Nu fortati portierele, spun specialistii, ca sa le deschideti.
Maria Cretu: "Incercam sa prevenim inghetarea chederelor cu un spray special, are un amestec uleios care nu ingheata. Exista o solutie speciala si pentru incuietori, iar daca s-a intamplat, nu spargeti gheata pentru ca s-ar putea sa spargheti si luneta sau parbrizul si nu trageti de usi pentru ca puteti strica incuietorile si atunci paguba e mai mare."
Daca incercati metoda de dezghet cu apa fierbinte, nu uitati sa uscati partile udate, pentru ca altfel vor ingheta la loc. Ultimul sfat, nu uitati sa luati din masina in aceasta seara racleta si periile, ca sa o puteti deschide mai usor daca o acopera zapada.