Puse sa plateasca sume mari inainte de a putea cere despagubiri. Situatie revoltatoare pentru victimele accidentelor rutiere
Situatie paradoxala: sute de oameni implicati in accidente rutiere, care ajung sa ceara daune in instanta, au de platit la randul lor mii de euro pentru taxele de timbru.
Drept urmare, multi sunt nevoiti sa renunte. ''Este un drept incalcat de justitie'', sustin avocatii si membrii asociatiei ''Victimelor Accidentelor'', care au sesizat Consiliului Superior al Magistraturii si Avocatul Poporului.
George a fost lovit de masina pe trecerea de pietoni, in timp ce un sofer dadea cu spatele. S-a ales cu rani la cap, a pierdut un dinte si si-a fracturat piciorul. L-a dat in judecata pe vinovat si i-a cerut 50 de mii de euro daune. Banii ar reprezenta cheltuielile facute prin spitale, cu recuperarea, dar si absenta timp de 6 luni de la serviciu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
George Iacobescu: "Pur si simplu am mers sarind intr-un picior, pentru ca aveam piciorul in ghips, mi-a fost foarte greu. Ma ajutau prietenii."
In instanta insa, judecatorul i-a impus sa plateasca o mie de euro, procent din suma pe care o cerea. Omul s-a plans ca nu are acesti bani. Instanta a dispus sa achite in rate, insa, o transa care reprezinta trei sferturi din salariul sau.
Laura Andrei, presedinta Tribunalului Bucuresti: "Trebuie sa dovedesti ca nu ai venituri, sa vii cu adevareinta de la Fisc, dar in contextul in care de la Fisc vine o foaie care atesta ca ai nu stiu cate imobile inchiriate si realizezi venituri din chirii, in mod evident exista o problema la ce bani ai sa nu ai sa platesti taxa de timbru."
Specialistii in drept cer anularea acestei taxe, procent din despagubire, in cazul victimelor unor accidente rutiere. Asta pentru ca viata nu poate fi considerata un bun si nu poate avea un pret, la fel ca o casa, o masina sau un telefon.
Catalin Codescu, presedintele Asociatiei Victimelor Accidentelor: "Probabil ca acesti judecatori considera ca suma respectiva transfera caracterul actiunii propriu-zise si o asimileaza actiunilor ca avand obiect patrimonial."
Remus Ciuraru, avocat: "O astfel de suma este impovaratoare pentru o persoana care a trecut deja prin cativa ani de tratamente, de cheltuieli medicale."
Si doi soti din Capitala sunt in aceeasi situatie. In 2014, erau intr-un autocar ce s-a rasturant intr-o prapastie in Bulgaria. Au fost raniti si au petrecut luni de zile in spitale. Acum au incercat sa obtina daune de la vinovat, insa instanta le-a cerut procentual din suma 3.500 de euro.
Andrei Milcu, victima: "Chiar nu aveam aceasta posibilitate. In ultima instanta trebuie sa fac un credit sa platesc aceste taxe."
Cei carora li se refuza dreptul la justitie au sesizat Avocatul Poporului, CSM si cabinetul premierului.