Lovitura grea pentru carutasi, dupa ce au aflat ca ar trebui sa isi plateasca polita RCA. "Daca ma prinde, ma arde"

15-11-2016 18:08


O eroare strecurata in ordonanta de urgenta care plafoneaza tarifele RCA i-a facut pe carutasi sa protesteze, de teama ca vor fi obligati sa-si cumpere si ei asigurare de raspundere civila.

Documentul include si caruta in categoria vehiculelor pentru care titularii trebuie sa-si cumpere o polita RCA.

Teoretic, peste 720.000 de carutasi - cati exista in prezent in Romania - ar trebui sa plateasca polita RCA.

Ordonanta de Urgenta 54/2016 include si atelajul cu tractiune animala in categoria "vehiculelor" pentru care proprietarii au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila. Carutasii sunt revoltati ca ar putea fi pusi la plata.

Barbat: "Nu platim! Dar unde ma duc eu cu caruta?! In oras nu pot intra cu caruta, pe sosele daca ma prinde, ma arde".

Reporter: "Nu ati plati deloc?"

Barbat: "Nu, eu platesc la primarie"

Reporter: "Nici daca ar fi asigurarea mica?"

Barbat: "Nu, ce-mi trebuie mie la tara asigurare? Am si eu un cal cu care ma tarai. Hai sa-mi puna asigurare si pe pisici sau caini."

Nicolae Geagiu, comandant politie locala Murfatlar: "Fiecare dintre ele are un numar de inregistrare, in baza caruia se plateste impozitul."

Reporter: "Politele RCA pentru carute sunt viabile?"

Nicolae Geagiu: "Dati-mi voie sa nu comentez."

Soferii in schimb ar fi de acord ca proprietarii carutelor sa plateasca asigurarea obligatorie.

Cornelia, broker asigurare: "In situatie de accident, soferul masinii implicate chiar are o problema ca nimeni nu il despagubeste."

Taximetrist: "Nu recuperam paguba in caz de accident, doar sa sari cu pumnii pe carutas. sa-l dai in judecata, nu stiu."

In functie de localitatile din care provin carutasii platesc in prezent un impozit pe atelaj intre 15 si 37 de lei pe an.

Ordonanta care include si carutele in categorie vehiculelor pentru care este nevoie de o polita RCA este in vigoare de aproape doua luni.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a precizat insa ca prin normele de aplicare a ordinantei vor fi excluse carutele de la plata RCA, pentru ca a fost o eroare strecurata in text.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO