Prima parcare intermodală e gata, dar stă închisă. Autoritățile ar aștepta alegerile

01-11-2018 19:03


Situaţie absurdă în nordul Capitalei: o investiţie de 12 milioane de euro stă nefolosită, deşi este gata de câteva luni.

Este prima parcare intermodală din România, unde şoferii ar putea să-şi lase maşina şi să circule în oraş cu transportul în comun, inclusiv metroul. „Nu a fost făcută recepţia lucrărilor", spune Metrorex. Dar activiştii susţin că autorităţile ar aştepta alegerile europarlamentare, ca să taie panglica.

Şoferii care intră în fiecare zi în Bucureşti prin nord, unde traficul este foarte aglomerat, nu înţeleg de ce parcarea de 650 de locuri nu poate fi folosită.

Șofer: „Nu avem unde să o lăsăm. Am parcat neregulamentar, dar nu avem unde, uitaţi-vă, unde să parcăm?"

Șofer: „Tot ce se face la noi în România se face fără cap, sincer."

Terminalul multimodal Straulești este gata sută la sută, însă nu a fost dată deocamdată în folosinţă. Un adevărat monument al birocraţiei româneşti. Din păcate, victime sunt şoferii care sunt nevoiţi să-şi abandoneze maşinile în fata parcării sau în jurul ei şi abia apoi să coboare la metrou. Asta în condiţiile în care parcarea ar putea fi folosită de câteva luni.

Dar să vedem cine sunt instituţiile responsabile de darea în folosinţă, dar şi persoanele care le conduc. Dumitru Șodolescu este directorul Metrorex, companie care finanţează lucrarea şi urmează să administreze parcarea intermodală. Acesta susţine că parcarea este finalizată, dar se află într-un proces complicat de recepţie a lucrărilor.

Administraţia Străzilor din Bucureşti a avut obiecţii faţă de calitatea lucrărilor. De pildă, de faptul că se formează bălți în fata parcării. Mirela Ioniţă, şefa administraţiei străzilor susţine că „recepția s-a făcut cu o anexă în care s-au solicitat remedieri în 30 de zile."

Acum, procesul pentru recepţia lucrărilor este la Inspectoratul de Stat în Construcţii, condus de Emil Florin Albotă. Echipa Știrile ProTV a întrebat Inspectoratul când vor fi semnate actele, dar nu a primit un răspuns pentru că purtătorul de cuvânt este în concediu.

Între timp, activiştii cred că parcarea nu este dată în folosinţă pentru că autorităţile vor să se laude cu ea înaintea alegerilor europarlamentare care au loc anul viitor.

Dan Trifu, preşedinte Ecocivica: „Sunt nişte scopuri electorale la mijloc, alegerile europarlamentare care se apropie cu paşi repezi şi probabil că vrea să fie folosit ca mijloc de propagandă.”

Prima parcare intermodală din România a costat 12 milioane de euro, iar lucrările au început în 2011. Ar fi fost gata în 2016, dar din lipsă de finanţare, au fost amânate. Metrorex a stabilit un preţ de un leu pe oră de parcare pentru şoferii care şi-ar lăsa maşina aici. Ultima promisiune, lucrarea va putea fi folosită până la sfârşitul lunii noiembrie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO