Măsurile disperate la care recurg directorii de firme. Ce se întâmplă cu flotele de mașini
Fără clienţi sau angajaţi care să le folosească, şi cu taxele de întreţinere rămase pe capul lor, tot mai mulţi directori de firme se gândesc serios să renunţe la o parte din flota de maşini.
Pe cea mai mare platformă de comerț-auto din ţară, dintre cele 40 de mii de anunţuri, mai bine de jumătate provin de la societăţi comerciale. Multe sunt din domeniul închirierilor de autoturisme, şi au rămas în această perioadă, fără clienţi.
Daniel Miclea are o firmă de închirieri maşini în Cluj-Napoca. Criza sanitară şi măsurile impuse pentru oprirea răspândirii virsului i-au afectat afacerea. De peste două luni, în lipsa de clienţi, parcul lui cu peste 70 de autovehicule - este nefolosit. Din acest motiv a decis să vândă 30 la sută dintre autoturisme.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Daniel Miclea, administrator firma de închirieri auto: "Ne vom readapta flotele legat de fluxul de cereri şi rezervări care speram totuşi să vină. Este puţin probabil că cineva să închirieze o maşină şi să stea în undeva în izolare 14 zile."
Cererile de închiriere de maşini au scăzut până aproape de zero în ultimele luni - de când au dispărut turiştii, s-au anulat zborurile şi s-au închis graniţele. Specialiştii preconizează că în acest domeniu o revenire completă se va petrece, în cel mai optimist scenariu, la începutul anului viitor.
Norbert Sabou, director comercial firmă de închirieri auto: "Practic toate companiile de închirieri auto s-au pregătit pentru sezonul estival, pentru sezonul de vară, toată lumea şi-a comandat şi-a cumpărat maşini noi, pe care în acest moment nu mai au cui să le închirieze."
Nu doar firmele de închirieri auto şi-au scos maşinile la vânzare. Pe cea mai mare platformă de comerţ auto din România, anunţurile postate de firme le-au depăşit pentru prima dată pe cele ale persoanelor fizice.
Sorin Bălan, director operaţiuni platforma anunţuri auto: "Dacă înaintea pandemiei, persoanele fizice deţineau undeva la 52% din anunţuri, în momentul de faţă ponderile s-au schimbat şi acest procent este atribuit persoanelor juridice."
Cele mai multe dintre firmele care în această perioadă aleg să îşi micşoreze flota de vehicule activează în domenii precum leasing sau transporturi de mărfuri şi persoane. Unele companii ajung să renunţe şi la peste 30% dintre maşinile cu care până acum câteva luni îşi făceau treaba."
Valentina Saygo, consultant fiscal: "Este o măsură bună, pe care cel puţin personal am recomandat-o şi înainte de criză, să ne valorificăm activele care nu produc bani, poate mai reuşim să obţinem ceva disponibil".
Pe de altă parte şi cumpărătorii sunt reticenţi. Potrivit unui studiu al Asociaţiei Constructorilor de Automobile, înmatriculările de maşini noi au scăzut în primele luni ale anului cu 27%, iar cele ale automobilelor second-hand, cu 12%.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!