GHIDUL despagubirilor propus de companiile de asigurari auto. Cat ar costa o mana rupta sau un deget amputat
Cat costa un deget, o mana, sau un picior, vatamate intr-un accident rutier? Companiile de asigurari sustin ca platesc despagubiri prea mari in aceste situatii pentru ca nu exista o metoda de calcul.
Asa ca propun un ghid, dupa care sa fie calculate despagubirile.
Potrivit acestui ghid - mana rupta ar reprezenta 10 puncte, iar daca este amputata, 70. Un punct ar putea valora aproape 3000 de lei.
Potrivit ghidului IML o mana rupta a fost evaluata la 10 puncte. Daca a fost scoasa din ghips si apare o limitare de miscare, victima mai primeste 15 puncte. O coasta rupta a fost evaluata la 5 puncte, iar daca victima are un picior rupt primeste 15 puncte de trauma.
Pentru o mana amputata din umar victima ar urma sa primeasca 70 de puncte. Daca este amputata din cot - 65. Un deget amputat este evaluat la 15 puncte. O contuzie renala, adica o leziune a rinichiului are 3 puncte. In cazul unei insuficiente respiratorii cauzata de o leziune a coastelor evaluarea este la 5 puncte.
Cel mai multe puncte - 200 - sunt oferite victimelor in stare vegetativa.
Asiguratorii sustin ca statul ar urma sa stabileasca valoarea unui punct de trauma. Ei propun ca sa ajunga la 3 salarii minime pe economie. In aceste conditii, mana rupta ar costa companiile de asigurari 30.000 de lei. O coasta rupta, 15.000 de lei. Un picior rupt, 45.000 de lei. Un deget amputat – 45.000 de lei. Pe de alta parte, mana amputata ar fi 210.000 de lei.
Asta in conditiile in care in cel mai cunoscut caz de daune morale platite de CNADNR unei tinere ramase fara mana s-a ajuns la 1 milion de euro. Aceste despagubiri sunt prea mari si destabilizeaza piata, explica reprezentantii firmelor de asigurari.
Remi Vrignaud, presedintele Uniunii Asiguratorilor din Romania: "Daunele se regasesc in preturile pe care le platesc clientii."
Ghidul a fost stabilit de IML dupa un studiu de un an. Cei care nu vor fi de acord se pot adresa in instanta pentru a stabili si alte daune, in functie de suferinte. De pilda, in cazul unor chirurgi, pianisti sau sportivi.
Adriana Francisc, medic primar medicina legala INML Bucuresti: "Avocatul va solicita ca nu poate juca tenis si va solicita in plus."
Ghidul poate fi utilizat si in cazul altor accidente, nu doar auto, spun asiguratorii. Pentru a-l folosi oficial, el trebuie aprobat de Parlament. Deocamdata este la stadiul de propunere.