Cele mai noi modele de mașini ”verzi”, la Salonul Auto de la București. Cât costă
Producătorii auto se orientează tot mai mult către mășinile hibride sau electrice, modele care s-au înmulțit și pe drumurile noastre.
Dacă vorbim de mașini electrice, vânzările s-au dublat în ultimii 3 ani, deși stațiile de încărcare sunt încă puține. Cele mai noi modele de mașini „verzi” sunt expuse în acest weekend la Salonul Auto de la București.
Printre noutățile Salonului Auto din București este și noul Ford Puma. Modelul hibrid este primul din gama verde care se produce de acum în România, la fabrica de la Craiova. Mașina va avea un consum mediu de doar 4,2 l / 100 de km, spune producătorul.
Cristian Prichea, director general Ford România: „Consumul de combustibil este un avantaj enorm, totodată ajută la puterea motorului și aici mă refer la creșterea accelerației, este prietenos cu mediul și cam asta reprezintă viitorul în ceea ce privește industria auto. Producția a început săptămâna aceasta, spre sfârșitul lunii o să anunțăm prețurile și oferta de lansare.”
Și alți producători au lansat noi modele, care vor fi disponibile și în varianta hibridă.
Cătălin Șoloc, reprezentant KIA: „Automobilul hibrid este pragul de trecere și de acomodare mentală pentru public către electrice. Mulți dintre cumpărători nu sunt încă dispuși să renunțe la o mașină care are și un motor termic pentru o mașină complet silențioasă și electrică. Modelele hibrid au și motor termic, dar și avantajele de emisii foarte reduse, consum foarte redus, datorită componentelor electrice.”
În România, în primele 8 luni ale acestui an au fost vândute peste 3000 de mașini cu motor hibrid.
O creștere spectaculoasă au înregistrat și mașinile electrice. Dacă în 2016 s-au cumpărat doar 167, în 2017 deja erau peste 500, iar anul trecut de două ori mai multe, adică aproape 1000 de mașini electrice. Prag depășit deja doar în primele 8 luni ale acestui an.
Totuși, mașinile electrice reprezintă mai puțin de 2% din totalul vânzărilor de autoturisme noi. Mulți români sunt reticenți din cauza lipsei infrastructurii. În toată țara sunt doar 500 de stații de încărcare pentru mașini electrice.
Sorin Rădăcineanu, organizator: „Consumatorul român își dorește o mașină electrică, numai că el va trebui să fie satisfăcut și din punct de vedere al distanței pe care o parcurge cu acest automobil. Deocamdată modele fabricate nu reușesc să ducă această distanță de utilizare mai sus de 300-400 de km. Acumulatorul trebuie încărcat undeva, sperăm în viitorul apropiat să avem infrastructură.”
Prețurile pentru o mașină electrică pleacă de la 30.000 de euro și pot ajunge și la 160000 de euro. Prima de stat prin programul Rabla Plus este de aproape 10.000 de euro.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!