Amenzi mai mari si noi reguli legate de centura. Ce schimbari aduce pentru soferi noul Cod Rutier, intrat sambata in vigoare


Ultimul update: Duminica 08 Martie 2015 10:41
Data publicarii: Joi 05 Februarie 2015 15:11
Categorie: Stiri Auto

In ultima vreme au inceput sa circule diverse informatii contradictorii despre noi prevederi in Codul Rutier, care ar creste amenzile si de 10 ori. Ce s-a schimbat, de fapt, in legislatia privind circulatia pe drumurile publice?

La inceput de an, conducatorii auto din Romania se confrunta cu cateva schimbari, atat in legislatie cat si in valoarea amenzilor. Chiar daca, in ciuda zvonurilor, Codul Rutier nu se schimba, modificarile sunt importante. Le-am organizat pe categorii, deoarece este vorba de schimbari complexe in regulile de circulatie, care intra in vigoare la date diferite:

-► Cresc toate amenzile de circulatie
-► Scad amenzile pentru transportatori
-► Noi reguli pentru transportul copiilor


Cresc amenzile de circulatie
De la 1 ianuarie, punctul de amenda a crescut de la 90 la 97,5 lei. Motivul nu este vreo schimbare in Codul Rutier, ci cresterea salariului minim. Cum potrivit Codului Rutier, un punct-amenda are valoarea a 10% din salariul minim brut pe economie, automat au crescut si amenzile.

De pilda, daca sunteti prinsi in trafic cu mana pe telefonul mobil sau fara centura, veti primi o amenda de 2-3 puncte, care la noua valoare inseamna 195 lei (2 puncte-amenda) sau 292,5 lei (3 puncte). Cele mai mari amenzi, de la 2047,5 la 9750 lei, sunt cele pentru soferii care circula cu ITP expirat, fara sa-si fi facut verificarea medicala periodica sau pentru cei care fac gesturi obscene sau injura alti participanti la trafic. La fel se sanctioneaza si conducerea fara anvelope de iarna pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.

Amenzile vor creste din nou la 1 iulie 2015, cand este prevazuta marirea salariului minim la 1050 lei – deci, automat, si valoarea punctului-amenda va ajunge la 105 lei.

Scad amenzile pentru transportatori
Potrivit Ordonantei 8/2015, incepand din 9 februarie amenzile contraventionale pentru soferii care fac transporturi rutiere nu vor mai depasi 6.000 de lei, adica jumatate fata de valoarea maxima de pana acum.In schimb, operatorii de transporturi vor continua sa plateasca amenzi intre 9.000 si 12.000 lei, pentru infractiuni ca depasirea perioadei zilnice de conducere, utilizarea de vehicule fara aparatura de inregistrare omologata sau masluirea datelor din tahograf.

Noi reguli pentru transportul copiilor
Potrivit noilor norme care intra in vigoare din 14 februarie, copii cu o inaltime pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule care au sisteme de siguranta (centuri) pentru sofer si pasageri numai daca sunt fixati/prinsi cu un dispozitiv de fixare in scaun pentru copii. Aceeasi regula se aplica si pentru copiii care au o inaltime mai mare de 135 cm, insa pentru acestia se admite si varianta purtarii centurii pentru adulti, cu conditia sa nu treaca peste zona gatului sau fetei. De asemenea, copiii mai inalti de 135 cm pot purta centura pentru adulti daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul. Cei peste 150 de centimetri pot fi transportati si in vehicule fara sisteme de siguranta, insa doar pe locurile din spate.

Dispozitivele de fixare in scaun trebuie sa fie omologate si instalate pe locurile din spate. Se poate face exceptie daca instructiunile permit montarea pe locul din fata, insa doar cu conditia ca airbagul frontal din dreptul dispozitivului sa fie dezactivat.

Copiii pot fi transportati fara dispozitive de siguranta sau centuri doar daca au un certificat de la medic care sa ii scuteasca de purtarea acestora, certificat pe care conducatorul auto trebuie sa il aiba la el. De asemenea, in transportul public sau in taxi aceste reguli nu se aplica cu conditia ca micutul sa stea pe locurile din spate si sa fie supravegheat continuu de o persoana alta decat soferul.

Nerespectarea acestor reguli va fi sanctionata cu 3 puncte de penalizare si 4-5 puncte de amenda, adica intre 390 si 487.5 lei. Noile prevederi intra in vigoare pe 14 februarie, la o luna dupa publicare in Monitorul Oficial a HG 11/2015 in care sunt incluse.

Barbat prins conducand cu peste 230 de km/ora, pe Autostrada Soarelui. Suma uriasa cu care a fost amendat
Barbat prins conducand cu peste 230 de km/ora, pe Autostrada Soarelui. Suma uriasa cu care a fost amendat
Surpriza pregatita soferilor care
Surpriza pregatita soferilor care "fenteaza" camerele si nu isi platesc rovinieta. Ce se va intampla pe rutele ocolitoare
Au primit o amenda, au platit-o, iar apoi statul le-a trimis
Au primit o amenda, au platit-o, iar apoi statul le-a trimis "surpriza" in plic. Situatia absurda in care sunt pusi soferii
VIDEO PROTVPLUS.RO
Termenul de utilizare a eco-voucherelor, prelungit
Termenul de utilizare a eco-voucherelor, prelungit cu două luni
Programul Rabla 2019 continuă. 20.000 de noi vouchere, disponibile de luni
Cea mai scumpă mașină din istorie. Noul model Bugatti, cumpărat cu 16.800.000 €. FOTO
Noi sancțiuni pentru șoferi. Persoanele care fac LIVE la volan rămân fără permis
Cum a fost "sărbătorit" ultimul Volkswagen Beetle produs la o fabrică din Mexic
Cum arată și cât costă Ford Puma, noul SUV fabricat la Craiova. VIDEO
Guvernul a alocat din nou bani pentru taxa auto. Până când vor primi românii banii înapoi
Noi fonduri pentru taxa auto. Până când vor primi românii banii înapoi
Reguli noi pentru șoferii care au carnetul suspendat: ”Va fi haiducie pe şosele”
Spectacol la Arad. Zeci de mașini de raliu au luat cu asalt centrul orașului
Cât costă să încarci o mașină electrică în România. Stațiile sunt insuficiente
Ferrari de colecție furat în timpul unui test-drive. Mașina valorează 2 milioane euro
Rușii au transformat un Bentley într-un tanc. VIDEO viral