Au primit o amenda, au platit-o, iar apoi statul le-a trimis "surpriza" in plic. Situatia absurda in care sunt pusi soferii
Legea prost facuta ii pune in situatii absurde pe soferii care au ghinionul sa fie amendati in alta localitate decat cea de domiciliu.
Primariile nu comunica intre ele, asa ca multi se pot trezi executati silit si cu conturile blocate, chiar daca au achitat sanctiunea. Iar cand merg la ghiseu cu dovada ca nu sunt datori, afla ca trebuie sa astepte pana se va rezolva incurcatura. Statul se grabeste sa le ia banii, dar nu si sa-i inapoieze cand greseste.
Necazul familiei Bostea a inceput anul trecut cand unul dintre soti a parcat neregulamentar in Pantelimon si a fost amendat de politia comunitara. Ca sa plateasca cea mai mica suma au mers imediat la primarie. Au stat linistiti vreme de un an, cand au primit prima somatie de plata. 600 de lei. 500 de lei amenda si 100 de lei cheltuieli de judecata.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Somatia venea de la Directia de taxe si impozite Sector 2 Bucuresti, unde oamenii au domiciliul. Alexandra a mers imedat la sediul lor cu dovada ca a platit amenda, la primaria Pantelimon, in 2013. I s-a cerut sa trimita o copie a chitantei pe mail. Femeia a trimis si a primit confirmare ca dovada a fost inregistrata. Surpriza, 4 luni mai tarziu, primeste o noua somatie.
"De ce ma mai pui sa trimit pe internet daca nu te uiti si nu ma ajuta cu nimic. Bataie de joc. Pentru banii mei sa alerg atata timp", spune Alexandra.
Si lucurile continua sa sfideze logica. Alexandra se trezeste cu contul de salariu blocat si cu suma de 600 de lei retrasa de autoritati.
Cand merge din nou la Directia taxe si impozite afla ca la contabilitate ca nu figureaza cu acea datorie, iar 2 camere mai incolo, la recuperare creante este datoare.
Femeia a cerut ca banii sa ii fie inapoiati si contul deblocat. Raspunsul: sa duca ea la banca o hartie de la primarie ca sa se deblocheze contul.
"Eu cu amenda platita, cu impozitele achitate si alerg pe la banci sa-mi recuperez banii? Eu daca gresesc la serviciu sunt penalizata, pe ei cine ii penalizeaza?", spune Alexandra.
In ceea ce priveste returnarea amenzii, 600 de lei, sa mai astepte, i-au transmis autoritatile.
Familia Bostea nu este singura in aceasta situatie. In fiecare zi la directiile de taxe si impozite ale primariilor, oamenii merg cu dovezile ca si-au achitat amenzile, ca sa nu plateasca a doua oara.
Responsabilii au dat vina pe legislatia confuza. Legea spune ca amenzile intra in bugetul local, insa nu se specifica si primaria care poate sa opreasca banii: cea pe raza careia s-a dat amenda, cea unde a fost achitata amenda ori primaria de domiciliu.