Surpriza pregatita soferilor care "fenteaza" camerele si nu isi platesc rovinieta. Ce se va intampla pe rutele ocolitoare


Ultimul update: Sambata 17 Ianuarie 2015 01:39
Data publicarii: Miercuri 14 Ianuarie 2015 18:35
Categorie: Stiri Sociale

Ministerul Transporturilor i-a luat la ochi pe soferii care nu platesc rovinieta si va dubla in acest an camerele amplasate pe sosele.

Autoritatile sustin ca multi conducatori auto au inceput sa le evite pe cele existente, pentru ca stiu unde sunt si reusesc sa circule fara sa plateasca taxa de drum si amenzile pentru lipsa ei.

Drumurile nationale si autostrazile vor fi supravegheate de Compania Nationala de Drumuri cu ajutorul sistemului electronic de control. Cei care nu au rovinieta vor primi amenda acasa, in plic.

Sistemul video de control al rovinietei functioneaza simplu, camerele de supraveghere fotografiaza numarul masinii, iar un server cauta intr-o baza de date sa vada daca soferul a platit sau nu rovinieta.

Exista insa soferi care stiu unde sunt amplasate aceste camere si incearca sa le evite. De pilda, atunci cand merg spre Constanta, unii soferi aleg drumul vechi spre mare, unde pe aproape 160 de kilometri nu exista camere de rovinieta. Dupa ce merg pe DN3, soferii care stiu drumul intra pe Autostrada Soarelui, la Lehliu, fara sa fie vazuti de camerele fixe de control al rovinietei. Nu ajung insa pana la Constanta pe autostrada, pentru ca la Fetesti exista un alt punct de control.

Alta camera pentru controlul rovinietei, cunoscuta de multi, este pe DN1, la intrarea in Romanesti. Cei care stiu zona fac un ocol pe drumurile comunale. Pana si Ministerul Transporturilor si-a dat seama ca sunt multi soferi care fenteaza taxa de drum.

"Luam masuri in acest an ca fiecare cetatean roman sau strain sa-si cumpere roviniete, in acest moment nefacand toata lumea acest lucru. Si Compania nu are posibilitatea, nu are suficiente camere", a spus Ioan Rus, ministrul Transporturilor.

Anul trecut au fost 33 de camere. Anul acesta vom avea in total 74. Camerele noi vor fi instalate in puncte cheie, greu de ocolit.

"Pentru a face o preventie, pentru ca soferii auto nu doresc sa cumpere roviniete. S-ar putea sa incerce sa evite camerele, dar in curand nu se va mai putea", a spus directorul CNADNR.

Ca sa faca fata numarului mare de amenzi, CNADNR va angaja si agenti constatatori. Are nevoie de aproape 40, adica dublu fata de cati exista in prezent.

VIDEO PROTVPLUS.RO