Zi a reculegerii in Franta. Cele sase locuri in care au fost ucisi cei 129 de oameni, transformare in altare
Franta este in doliu si milioane de oameni din intreaga lume resimt aceeasi durere si aceeasi revolta. Plang cele 129 de victime rapuse in atacurile teroriste si spera ca toti cei 350 de raniti sa se refaca.
Sufleteste, toata tara are nevoie de refacere, dupa cele mai sangeroase atacuri din istoria ei recenta. Lacrimi au curs si pentru cei doi romani nevinovati, morti pe terasa unui restaurant. Si acel local, si toate celelalte locuri insangerate vineri seara, au devenit acum altare de flori si candele.
Este o zi a reculegerii in toata Franta. La Paris, cu o durere imposibil de redat in cuvinte si chipurile marcate de suferinta, francezii au venit in tacere in toate cele sase locuri unde au pierit atatia oameni. Toate aceste lumanari si flori tin acum loc de cuvinte. Francezii au format un altar al tristetii chiar la gardul la care se opreste accesul oamenilor.
In fata salii Bataclan, locul celui mai sangeros atac, s-au recules si membrii trupei U2. Bono si colegi sai de la U2 au sosit aici intr-o liniste perfecta. Cu multa discretie, Bono a depus un buchet de crini albi si a pastrat un scurt moment de reculegere.
Irlandezii si-au anulat un concert pe care ar fi trebuit sa il sustina sambata seara pe Bercy Arena, foarte aproape de locul masacrului.
Aflata in turneu in Europa, si Madonna a adus un omagiu victimelor. Emotionata, a tinut si un discurs in care le-a cerut tuturor sa pretuiasca viata. "Asta este exact ce vor acesti oameni sa faca. Sa ne faca sa tacem. Sa ne reduca la tacere. Si noi nu ii vom lasa", a spus Madonna. In onoarea victimelor din Paris, a cantat apoi in franceza "La Vie en Rose".
Impresionant a fost si momentul in care emblema Parisului, Turnul Eiffel, a avut luminile stinse, in semn de doliu.
Totodata, mai multe cladiri simbolice din intreaga lume au fost luminate in culorile drapelului francez: London Eye din Londra, Ingerul Independentei din Mexic sau One World Trade Center din New York.
Atmosfera intunecata si linistea apasatoare au fost parca si mai dureroase in cartierele cochete, in care, pana vineri seara, domnea forfota parizienilor sau turistilor cu pofta de viata.
Pana acum, sala Bataclan era un simbol pentru viata culturala a tinerilor francezi. Acum, aceeasi sala a devenit un simbol al mortii.
Un pianist amator si-a instalat pianul pe strada, aproape de Bataclan, si a cantat "Imagine", balada pacifista a lui John Lennon.
Oamenii s-au adunat, cu sufletul greu si in celelalte locuri unde teroristii au curmat vieti nevinovate. Alexandra se simte binecuvantata ca, printr-un joc misterios al intamplarii, a scapat de la moarte. Trebuia sa se intalneasca in seara aceea cu mai multi prieteni, la restaurantul Le Carillon. Toti au pierit.
"Le-am zis:"Poate ne vedem mai tarziu!". Nu am mai apucat. Au murit. Mama mea nu stia ca mi-am schimbat planurile. A mers la spital sa imi caute trupul", spune ea.
Atacatorii au lasat in urma lor lacrimi, durere si multe intrebari, deocamdata fara raspuns. Semnele macelului se vad inca pe trotuare sau pe peretii restaurantului gauriti de rafalele de gloante.
Parizienii, dar si romanii stabiliti in capitala Frantei, oscileaza intre revolta, furie, nesiguranta si dorinta de a arata ca nu se vor lasa intimidati de teroristi.
Dumitru Podac, roman stabilit la Paris: "Este un soc, un soc, pentru toata lumea. Primul gand asta a fost: sa plec. Aici simt tensiune, nervozitate, presiune. Nu mai poti sa stai linistit. Nu mai poti sa iesi pe strada. Am venit cu transportul in comun, m-am gandit ca o bomba... nu se stie niciodata."